(*Inneholder affiliate linker)

Lilla overknee boots // Rød veske // Røde/rosa jeans // Rød Genser

 

Hvordan kle seg i sterke farger uten å se ut som en klovn

Jeg skal ærlig innrømme at jeg er en skikkelig sort og hvitt jente, det er bare å se på Instagrammen min og bloggen forøvrig. Likevel har jeg i det siste blitt mer og mer interessert i farger. Muligens fordi det ser ut til å bli en skikkelig trend til våren (ja, jeg blir påvirket), men også fordi farger faktisk er ganske spennende og er du en person som kan kombinere farger, ja da har du en gave i mine øyne.

Jeg tror nemlig innerst inne at min forkjærlighet for sort, hvitt og grått er fordi jeg vet det funker. At disse fargene ser bra ut sammen. De er klassiske og går aldri av moten. Men jeg skulle gjerne blitt litt bedre å bruke farger. Det gir antrekket et ekstra boost, det er gøy, gir liv og farge til ansiktet og går du i sterke farger blir du garantert lagt merke til (og slipper å bekymre deg for å bli påkjørt på gata, eller oversett av typen du sikler på for øyeblikket). Men hvordan kan man egentlig kle seg fargerikt uten å risikere å bli seende ut som en sirkusklovn?

Gul genser // Røde boots // Rosa genser // Grønn bukse // Gul veske

 

Velg riktig farge for din hud/hårfarge

Først og fremst er det greit å ta litt hensyn til fargene dine når du velger fargerike klær. Er du mørkhudet eller sommerbrun ser knæsje farger helt fantastisk ut. Er du derimot vinterblek og/eller en typisk nordisk type med veldig lys hud og hår kan veldig sterke farger ha motsatt effekt. Da kan du med fordel velge lysere pastellfarger. Det funker veldig bra mot lysere hud/hår. Det sies at om du er varm og gyllen i hud og hår funker det veldig bra med varme farger som korallrødt, oransje, og varm gul, mens kaldere hudtoner kler farger som lilla, kaldere rødfarger og blått. Jeg er ikke så veldig fan av disse “reglene”. Har du nok attitude (og sminke) kan du kle alt i min mening, men det kan være greit å være klar over om du er av typen som liker det mest mulig naturlig.

Bruk som tilbehør eller kombiner med sort

Den enkleste måten å introdusere farger i garderoben er å tilføre fargerikt tilbehør. Et helsort eller grått antrekk løftes noen hakk ved å tilføre detaljer som røde sko eller en knallgul veske. Eller lilla thigh-high boots for de litt mer vågale. Neste steg opp er å kombinere sterke farger med sort. En knallrosa genser ser skikkelig kul ut kombinert med et par sorte lakkbukser. Sort passer sammen med alt så uansett hvilken farge du velger ser det stort sett alltid bra ut om du kombinerer med sort.

Go Monochrome

I motsetning til det mange tror betyr ikke nødvendigvis monochromt sort/hvitt, men heller ulike lyshetsgrader av samme farge. Et monochromt antrekk er altså da et antrekk der samme farger eller varianter av samme farge er brukt fra topp til tå. F.eks helrødt eller et antrekk bestående av ulike nyanser rødt og rosa. Tidligere ble det påstått at rødt og rosa aldri skulle kombineres, men jeg synes personlig dette er en skikkelig pen fargekombinasjon, Rødt og rosa er tross alt samme farge i ulik lyshetsgrad. Noen av de peneste antrekkene jeg har sett denne høsten har vært helrøde, og jeg tror denne trenden fortsetter, men det sies at årets farge er lilla så jeg er veldig spent på om vi får se antrekk i ulike varianter av lilla framover.

Motfarger

De som har studert fargeteori er nok godt kjent med fargehjulet, men egentlig har alle som har et snev av interesse for hår og makeup godt av å sette seg litt inn i farger og der er fargehjulet veldig hjelpsomt. Motfarger er farger som er på motsatt side av hverandre i fargehjulet og som nøytraliserer hverandre om man blander dem. Rødt og grønt, blått og oransje og gult og lilla. Å kombinere disse fargene skaper mye kontrast og kan være litt skummelt (f.eks får alltid rødt og grønt meg til å tenke på teite julegensere), men er man litt mindful kan det bli kult. Jeg synes det er aller penest når man bruker mye av den ene fargen og kun en lite dæsj av motfargen. F.eks synes jeg et mørkelilla antrekk kan se veldig bra ut kombinert med en knallgul veske, og alle vet jo at de med rødt hår ser spesielt bra ut i grønt.

Colorblock

Sist men ikke minst har vi color block, flere ulike farger sammen i ett antrekk. Dette er ganske vanskelig å mestre og jeg får det absolutt ikke til selv, men jeg prøver meg ofte litt fram med ulike fargekombinasjoner i Photoshop for å finne ut av hva som funker. Jeg ville personlig ikke brukt mer enn tre ulike farger på en gang i et antrekk, men om man har ulike varianter av en farge (som rødt og rosa) kan flere fungere. Om jeg skulle satt sammen et colorblock antrekk ville jeg brukt farger som er ved siden av hverandre på fargehjulet som rødt og lilla eller oransje og gult og kanskje kombinert med en liten detalj i en av kontrastfargene.

Farger er gøy og jeg har en følelse av at vi kommer til å se mye mer farger framover. Ikke bare på klær men også innenfor design og interiør. Å kunne litt om farger gir større frihet ikke bare for dem som ønsker å kle seg mer fargerikt, men for alle som driver med hår, makeup, foto, blogging eller annen kreativ geskjeft.