Det ultimate blogger kameraet?

Etter å ha møtt flere bloggere og influencere det siste året har jeg oppdaget at jeg ikke er alene om å eie dette kameraet eller dets storesøster, e-pl8. Det er kanskje ikke så rart da Olympus har vært veldig dyktige i å markedsføre e-pl 7/8 som det ultimate moteblogger kameraet. Det er lite, lett (passer til og med i clutchveska om du skaffer deg en pancake linse) og ser utrolig stilig ut.

Da jeg skulle velge meg kamera for et par år siden kunne jeg absolutt ingenting om foto. Mine tidligere erfaringer var stort sett mobilen og et lite point and shoot jeg skaffet meg før en ferietur et lite øyeblikk før mobilkameraene begynte å bli bra nok. Derfor skal jeg ærlig innrømme at det var utseende (og prisen) på denne lekre saken som overbeviste meg. I utgangspunktet ønsket jeg å skaffe meg et “ordentlig” DSLR kamera da det tidligere kun var det som funket om man var over middels seriøs, men etter å søkt litt rundt på nett kom jeg fram til at “mirrorless” var framtiden.

Nå er jeg absolutt ingen teknisk ekspert, men slik jeg har forstått det er forskjellen på Olympus Pen og vanlig speilrefleks at Olympusen ikke har speil (derav begrepet mirrorless) og er dermed mye mindre og lettere enn en vanlig speilrefleks. Speilløse kamera gir deg fortsatt muligheten til å skifte linser (valg av linse har mye å si for hvordan bildene dine blir) og kvaliteten skal være vel så god som speilrefleks (i like prisklasser vel og merke) og blir bare bedre og bedre med årene. Nå er e-pl varianten et forholdsvis rimelig kamera og det finnes mange dyrere speilløse kamera som et gir enda mer profesjonelt resultat, men for en gjennomsnittlig blogger er dette kameraet mer enn bra nok. Spesielt med tanke på prisen.

Micro four thirds systemet

Noe som kan være greit å vite om dette kameraet er at micro four thirds systemet som Olympus bruker fungerer litt annerledes enn de vanlige speilreflekskameraene. Bildebrikken i Olympuskameraene er mindre enn i et fullformats speilrefleks kamera. Grunnen til at det er greit å være klar over dette er at brennvidden (fokallengden) på linsene vil være litt annerledes enn for fullformat. Om du ser mye på foto tutorials på nett hvor de bruker fullformats kamera er det derfor lett å bli forvirret. Jeg var selv ikke klar over dette da jeg kjøpte kameraet (da jeg ikke kunne noe som helst om foto) og derfor ble jeg litt forvirret i forhold til hvilke linser jeg skulle investere i. Veldig kort forklart vil det si at du til et micro four thirds kamera må kjøpe linser med ca halvparten av brennvidden å få samme effekten som i fullformat. Det høres litt innviklet ut, men si om du er ute etter en 50mm linse i fullformat må du kjøpe 25mm til Olympus. Det vil også si at om en proff fotograf på YouTube anbefaler deg å investere i en 85mm portrettlinse, er det altså ikke 85mm du skal ha, men 45mm. Greit å vite for oss som ikke er fotografer. 17 mm tilsvarer den vanlige 35mm linsen i fullformat.

Tips & Triks

Olympus Pen e-pl7 kommer med masse kule funksjoner du kan benytte deg av. Noen av dem er kanskje enkle å finne ut av som at skjermen kan flippes ut og helt rundt og at det har innebygde filtre, andre er kanskje ikke like åpenlyse. Derfor tenkte jeg å skrive litt om det her. Har du e-pl8 skal funksjonene være ganske like slik jeg har forstått.

Custom meny og super control panel

Dette tok meg faktisk en god stund før jeg fant ut av, men ramlet over det på en blogg og i ettertid er jeg så glad for at jeg gjorde det. Super control panelet gjør det utrolig mye enklere å navigere og skifte innstillinger om du tar bilder i manuell modus. Problemet er A: at du ikke vet at det finnes, og B: at om du hadde visst det må du fortsatt slå på endel funksjoner for å få det til å virke. For å få fram super Control panelet må du gjøre følgende.

Først må du finne fram til noe som heter custom menu. Denne kommer ikke opp av seg selv i menyen på et e-pl 7, men jeg tror det skal gjøre det på e-pl8. For å slå på custom menu må du gå til meny og ned til setup menu (den lille skiftnøkkelen nederst i menyen). Deretter går du til menu display og trykker on på menu display med de to tannhjulene foran. Gå deretter ned til D (disp) i custom menyen og ned til control settings. Klikk på P/A/S/M og sjekk av for live SCP og avsjekk de andre boksene. Nå skal super control panelet komme opp når du trykker ok på kameraet. Her kan du enkelt og raskt endre ting som ISO, autofokus, aspect ratio (1:1 er perfekt for Instagram), om du vil ta bildene i RAW eller jpeg og mye mer.

Olympus share app

Om du ikke har denne ennå anbefaler jeg deg virkelig å skaffe deg den. Appen gjør det kjempeenkelt og raskt å overføre bildene fra kamera til telefonen via wi-fi, men det aller beste med Olympus appen er at du kan bruke mobilen som selvutløser og se bildene på telefonen mens du tar dem. Aldri før har det vært enklere å ta selfies. (Flere selfie tips HER)

Den magiske linsen

Felles for mange bloggere er at de ønsker å ta antrekksbilder hvor bakgrunnen blir litt ute av fokus slik man ser på mange moteblogger i dag. Det er to måter å få slik bakgrunn på. Å bruke en stor blenderåpning (1.8) og å stå nært objektet og ha bakgrunnen langt unna. Har du en linse med vid vinkel er dette kun mulig å få til om objektet du tar bilde av er veldig smått, du står veldig nært det og resten av bakgrunnen er langt unna. Dermed hjelper ikke stor blenderåpning om du har en linse som er for vid og et objekt som er for stort (som et menneske). Jo lengre fokallengde, jo mer uklar bakgrunn. Olympus har en genial linse som heter M Zuiko 45mm 1.8 som utrolig nok også er billigere enn mange av de andre linsene. Med denne linsen vil du få den myke bakgrunnen du ønsker. I tillegg er den utrolig flatterende for portretter da den ikke forvrenger ansiktstrekkene i det hele tatt.

Det finnes mange linser å velge til micro four thirds kamera i dag (visste du at du også kan bruke Panasonic og Sigma linser på Olympus kamera?) og det kommer stadig flere. De to jeg anbefaler til enhver blogger er 45mm 1.8 til antrekksbilder og om du har mulighet, 17mm 1.8. 17 mm er det perfekte objektivet for flatlays, hverdagslige bilder av venner, cafebesøk etc. Den store blenderåpningen (1.8) gjør at du kan ta bilder i forholdsvis lavt lys uten å måtte bruke blits. Olympus Pen e-pl7 kommer med en zoom linse som er helt ok og gir deg fleksibiliteten til å zoome inn og ut om du trenger det, men den gir deg ikke skarpheten og den store blenderåpningen til 17 millimeteren.

Alt i alt er jeg fornøyd med kameraet mitt. Om jeg skal pirke vil det være at jeg ikke alltid er hundre prosent fornøyd med skarpheten på bildene mine når jeg poster dem i stor størrelse her på bloggen, men det kan vel så gjerne ha med teknikk å gjøre (jeg er ikke alltid den stødigste på handa). Spesielt bilder i helfigur har en tendens til å bli litt myke i kantene, men jo mer lys jeg har tilgjengelig, jo skarpere blir resultatet. Jeg er også klar over at dette er et kamera til 4000, ikke 20000 og jeg har nok kanskje litt for høye krav. En profesjonell fotograf som trenger at bildene skal være hunde prosent skarpe i stor størrelse ville jo ikke valgt dette kameraet uansett.

Siden jeg kjøpte kameraet har det kommet en ny e-pl variant (e-pl8), men jeg ser ingen vits å oppgradere til en ny Pen variant da teknologien går så fort i dag at det ville vært bortkastede penger. Om du ønsker en liten oppgradering anbefaler jeg deg heller å investere i et par gode linser da de vil vare lengre og også kan brukes den dagen du eventuelt velger å oppgradere (om du holder deg til micro four thirds systemet vel og merke).