Hvordan ta bedre og mer kreative selfies?

Selv om mange kanskje tror at selfies er et nytt fenomen så er det altså ikke det. Store kunstnere har til alle tider hatt en forkjærlighet for å fotografere og/eller male seg selv. Kanskje er det ikke det faktum at vi er mer narsissistiske i dag, men at folk flest har bedre tilgang til fancy utstyr som gjør det lettere enn noen gang å ta bilder av seg selv. I dag er mobilen vårt kamera og Instagram vårt galleri. Hva er det egentlig som er så fascinerende med selfies?

Spør du en kunstner vil han ofte svare at selvportrettet er den ultimate formen for selv-uttrykk. Ikke bare er du fotografen, men du er også modellen, makeup artisten, stylisten, art directoren etc. Tidligere har jeg syntes det har vært litt kleint å ta bilder av meg selv, og kanskje enda verre å legge dem ut på sosiale media. Det virker liksom litt vel selvopptatt å drive og ta hundrevis av bilder av seg selv. I tillegg kan man virke litt oppmerksomhetssyk og desperat etter bekreftelse. Slik tenkte jeg før, men har innsett nå at dette er gammeldags og sidrumpa tenking. Gjerne noe vi plukker opp fra dømmende folk som aldri selv har turt å uttrykke seg kreativt på noe slags vis (men som kanskje har en hemmelig drøm om det). Selv-uttrykk er et naturlig behov hos mennesket og å ta selv portrett kan være ganske gøy om man legger litt kreativitet i det. I disse personal brand tider er det også greit å være i stand til å ta et bilde av seg selv. Men vær så snill og glem frontkameraet på mobilen, høy vinkel rett ned i kløfta og trutmunn. Vi har sett det før. Ønsker du å ta en selfie som faktisk kan få folk til å kikke to ganger når de scroller nedover tidslinja på Facebook? Look no further.

1. Glem Snapchat

Hvorfor så mange insisterer på at de ser finest ut når de tar selfies med frontkameraet på mobilen er en gåte for meg. Den vide vinkelen på kameraet pluss den korte avstanden til ansiktet gjør at du får en slags skje effekt, altså at du får en slags light variant av sånn ansiktet ditt blir når du speiler deg i baksiden av en spiseskje. Ansiktet blir smalt, avlangt og nesen blir det største i ansiktet. En selfiestick kan gjøre det litt bedre, men kvaliteten på frontkameraet er fortsatt dårligere enn det du har på baksiden. Om du kun har mobilen til rådighet er det bedre å kjøpe en tripod som er kompatibel med telefonen og bruke tidsinnstillingen så du får tid å komme deg på plass.

2. Selvutløser

Den aller beste måten å ta bilder av seg selv på er ved å bruke tripod og en selvutløser. Kameraet mitt som er et Olympus e-pl7 kan kobles til telefonen min via wi-fi og ved å bruke Olympus appen kan jeg bruke telefonen som selvutløser. Dette er genialt for du kan følge med på skjermen og sjekke hvordan bildene blir og du kan ta så mange bilder du måtte ønske uten å flytte deg en meter.

 

3. Portrettlinse

Jeg innser at ikke alle har råd til å investere i nytt kamerautstyr bare for å ta en selfie, men har du en interesse for dette er sjansen stor for at du blogger eller microblogger, eller ønsker å gjøre det. Mye av hemmeligheten bak et flott antrekksbilde f.eks er riktig linse. Disse bloggbildene du ser med blurry bakgrunn er som oftest tatt med en god portrettlinse med stor blenderåpning. Mange ønsker seg disse linsene for å få den fine bakgrunnen, men det aller gunstigste med portrettlinser er at de er at de ikke fordreier ansiktet ditt. En linse med vid vinkel (som den du har på telefonen) er flott om du har mye som skal være med i bildet som ved landskapsbilder, men er ikke det mest flatterende for ansiktet. I hvert fall ikke om du kommer for nært (hello spoonface!). En portrettlinse fra 85mm (vanlig DSLR) eller fra 45mm om du har et micro four thirds kamera som meg, er det som vil gjengi ansiktsproposjonene dine mest korrekt.

4. Planlegg

Et bilde av trynet ditt er bare en selfie, men et bilde av deg i et kult antrekk eller med en spennende sminkelook er et selvportrett. Det er dette som er den kreative biten. Et skikkelig selvportrett er planlagt. Sminken og antrekket er gjennomtenkt. Du er litt mindful i forhold til location (ikke ta selfie på badet med skitne truser liggende på gulvet). Lyset er pent. Er du innendørs er det alltid penest å sitte nært et vindu.

Det høres kanskje litt i overkant å planlegge alt dette bare for en selfie, men det er faktisk slike detaljer som gjør at et bilde blir noe mer enn bare et bilde.

5. Props

En ting som kan ta bildene dine til et nytt nivå er å bruke ulikt tilbehør for å tilføre det lille ekstra. Dette kan være alt fra ting du har på deg som som parykker, biller, smykker, ansiktsmaling eller en kul hårfrisyre til utstyr du bruker foran linsen for en kreativ effekt. Eksempel på dette kan være et stykke tyll for en romantisk drømmeaktig effekt, eller farget plexiglass du setter foran en sterk lyskilde for å gi en edgy fargeeffekt. HER er en video som gir deg noen flere ideer til hva du kan gjøre med ulike props.

6. Ikke vær redd for Photoshop

Bilderedigering blir vel sett på som skikkelig moralsk forkastelig i dag, men Photoshop kan være så utrolig gøy. Om du velger å blurre ut huden og smalne nesen til du ser ut som en Michael Jackson tegneseriefigur får bli et spørsmål om personlig smak, men PS kan brukes til så uendelig mye mer. Du kan tegne, fargelegge, skifte hårfarge, lime inn en ny bakgrunn etc. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser. Jeg er litt delt i forhold til dette med redigering. På antrekksbilder og bilder hvor det er meningen man skal framstå som seg selv, eller reklamere for et produkt, kan det være greit å moderere seg. Om man derimot ønsker et mer kunstnerisk bilde hvor poenget ikke nødvendigvis er å se ut som seg selv, står man friere i min mening.