Hvordan bli god på flatlays?

*Denne artikkelen har vært publisert tidligere her på bloggen, men fordi jeg fortsatt får endel trafikk på den via søkemotorer ønsket jeg å oppdatere den litt og legge til nye bilder. 

Hvis du er på Instagram kan du neppe ha unngått å ha sett “the flatlay”. Et flatlay er rett og slett et bilde av tingene dine, en situasjon evt. maten din, tatt ovenfra. Et bra flatlay er helt tydelig stylet, da de færreste spiser frokost mens de leser Vogue på et marmorbord, omgitt av perfekt danderte peoner og den nyeste Prada vesken. For ikke å glemme kaffen. Ikke vanlig sort må vites, men verdens lekreste #latteart såklart. Det kan virke litt tullete for alle som ikke driver med dette selv, men flatlays skal ikke være realistiske. De skal være pene.

Hvorfor gidde å styre med flatlays da? Vel, sett bort fra at det er utrolig gøy, kan det også være fordel å være god på flatlays. Spesielt hvis du blogger, mikroblogger, eller ønsker å samarbeide med kommersielle partnere i framtiden. Flatlays er en fin og kreativ måte å vise fram produkter på, og det er veldig i vinden nå i disse SoMe tider.

Det perfekte flatlay

Når jeg tenker på mine første flatlays kjenner jeg at jeg blir en smule flau. De var ikke noe særlig for å si det mildt. Bare det faktum at jeg merker stor forskjell på bildene jeg hadde postet i den originale artikkelen jeg skrev for bare et halvt års tid siden (jeg måtte bytte de fleste ut på på grunn av dårlig kvalitet) beviser at man kan bare bli bedre. Gi derfor ikke opp om du ikke føler du mestrer flatlays helt de første gangene du prøver.

For å lage skikkelig gode flatlays trenger du egentlig bare to ting. Kreativitet og masse trening. Prøv og feil metoden er en ufattelig undervurdert læringsmetode i dagens samfunn. Allikevel er det endel ting som kan være greit å vite før man setter i gang. Jeg tenkte derfor jeg skulle skrive litt om det her i dag.

Belysning

Aldri la noen selge deg ideen om at de peneste bildene du ser på Instagram kommer fra et VSCO filter. Et bra filter kan gi et allerede bra bilde det lille ekstra. Det vil aldri kunne gjøre et dårlig bilde bra.

Jeg skal ikke skryte på meg å være den beste fotografen, og jeg sliter fortsatt til tider med å få til de rette innstillingene på kameraet. Det jeg vet med hundre prosent sikkerhet derimot er at for å få pene bilder, trenger du bra belysning. For deg som ikke har råd til masse fancy foto belysning, betyr dette dagslys. Masse naturlig dagslys.

“For å ta bra bilder trenger du mye og riktig type lys.”

Hvis du har mulighet til å ta bildene nært et stort vindu så gjør det. Hvis ikke, gå ut. Å ta bilder med lampelys kan til nød gå an om du stiller ned temperaturen i etterbehandlingen (lampelys gjør at bildene ser veldig gule ut), men disse bildene vil fortsatt aldri bli like pene som dem du tar i naturlig dagslys.

Komposisjon

Når det kommer til flatlays er komposisjon vel så viktig som lys. Det fins like mange varianter av flatlays som det finnes mennesker som tar dem, men et par ting går gjerne igjen. White space er veldig populært, spesielt på Instagram der bildene er såpass små. Den enkleste varianten er det minimalistiske flatlayet med mye “white space”, dvs. mye ledig rom å hvile øynene på. Et eksempel kan være et magasin med en kopp kaffe eller dagens #details.

Etterhvert kan du også prøve deg på det litt mer utfordrende “stylish mess” bildet. Dette er litt vanskeligere å mestre, men ekstra poeng hvis du klarer disse da de er utrolig kule. Hvis du trenger litt inspirasjon anbefaler jeg å sjekke ut @designbyaikonik og @lioninthewild på Instagram. De er fantastisk flinke på denne typen komposisjon.

“Balanse er viktig for komposisjonen og husk å ha nok white space”

Det er bare fantasien som setter grenser for hvordan du komponerer et flatlay, men husk at balanse er viktig. Fokuser på et hovedelement og bygg rundt det. Pass på at bakgrunnen er ren og pen. Jeg liker en enkel hvit bakgrunn, eller marmor (selv om det er litt klisje), men treverk eller grå mur funker også fint. Det viktigste er at du finner en stil som passer din feed.

Ekstra tips

Du kan finne billige ruller med kontaktpapir i forskjellig mønster på Ebay hvis du ønsker å variere bakgrunnen litt. Jeg kjøpte en slags lerret plate på Clas Ohlson (en sånn som egentlig skal males på) og limte kontaktpapir i marmor på. Vips! så hadde jeg også et “marmorbord”.

 

“Theme it!”

De beste flatlayene har et tema. Det vil si at de på en måte viser en situasjon, uten at den situasjonen trenger å være realistisk i det hele tatt. Et tema kan være #workspace eller #workstuation hvor man viser fram “arbeidsplassen” sin. Denne er perfekt for bloggere. Husk kaffekoppen og blomstene, for ikke snakke om de lekre nye pumpsene. Fordi det er jo helt normalt å sitte å blogge med skoene på bordet, ihvertfall på Instagram.

Andre tema kan være innholdet i vesken din, dagens sminke, tilbehøret du ikke klarer deg uten, søndagsbrunsjen, eller dagens antrekk.

 

Ikke vær fargeblind

Hvis du sjekker ut noen av de mest populære kontoene på Instagram, vil du se at feeden deres ser veldig gjennomført ut og at alle bildene passer pent sammen når man ser feeden som en helhet. Det er ikke noe absolutt must å ha en “theme” som det kalles, men det ser definitivt veldig pent og profesjonelt ut.

Man må ikke være fullstendig rigid og nesten bare bruke sort hvitt, men det kan være greit å være litt bevisst på hvilke farger som passer sammen. Hold deg gjerne sånn nogenlunde til samme fargeskala om du ønsker en gjennomført feed. Er du nybegynner og/eller ikke har så mye erfaring med å jobbe med farger kan et greit hjelpemiddel være å bruke maks tre farger per bilde. På den måten er det enklere å få alt til å se bra ut sammen. Et unntak er hvis du ønsker en veldig fargerik feed med mye sterke farger. Bare pass på at du da holder deg til det og ikke plutselig begynner å poste masse sort hvitt, eller bilder i duse jordfarger. Bestem deg og for om du ønsker å gå for høy kontrast eller en mer utvasket og faded look.

“Hold deg til sånn cirka samme fargeskala på alle bildene dine for en mer gjennomført feed.”

Den aller enkleste måten å få en viss sammenheng i feeden er å bruke samme filter på hvert bilde, men du vil oppnå en enda mer profesjonell look hvis du tenker litt over hvilke farger du bruker i bildene.

Rediger

Når det kommer til redigering er den naturlige looken som regjerer på Instagram for tiden, men om du klarer prøv å utvikle din egen måte å redigere på. På den måten vil du få en mer personlig stil. Rediger gjerne manuelt i stedet for å bruke et filter. Ikke tenk så mye på hva alle andre gjør, bare prøv deg fram og finn ut hva du liker. Ideelt sett vil du at andre skal kunne kjenne igjen bildene som dine.

Den viktigste justeringen jeg gjør er å lysne bildene, da de ofte kan være litt grå og mørke i utgangspunktet. Spesielt viktig er det å lysne den hvite bakgrunnen på flatlayene, da det fort kan se litt skittent ut hvis bakgrunnen ikke blir hvit nok. Om jeg bare ønsker å lysne bakgrunnen gjør jeg dette ved å bruke enten pensel eller selektiv verktøyet i Snapseed. Deretter øker jeg kontrasten og demper temperatur og metning, da jeg ikke liker for mye farger i bildene mine.

Dette var mine flatlay tips. Som sagt den beste måten å bli god på noe er å trene på det. Om du trenger ideer til komposisjon eller tema er Pinterest plassen å lete. Jeg lagrer alle flatlayene jeg finner inspirerende i en egen tavle så jeg kan komme tilbake å hente inspirasjon gang på gang. Følg meg gjerne HER for mer inspirasjon.