Hvordan bli en mer miljøbevisst fashionista?

For en stund siden skrev jeg dette innlegget hvor jeg var inne på bærekraftig mote og hvordan jeg ønsket å bli en mer bevisst forbruker. I ettertid har jeg gjort endel research. Er det egentlig mulig å være en miljøbevisst fashionista? Nå har jeg omsider fått somlet meg til å skrive litt om det jeg har funnet ut. Om du ser dette og tenker “wall of text” anbefaler jeg deg likevel å scrolle ned mot midten for å få noen konkrete tips til hvor og hvordan du kan shoppe mer miljøbevisst.

Moteindustrien er den nest mest forurensende bransjen i verden

Nest etter oljeindustrien (som nå forhåpentligvis er i ferd med å dø ut) er altså motebransjen den som forurenser mest her på kloden. Selv om mange brands og designere har gått inn for å kjøre en mer miljøvennlig profil med økologiske stoffer og lignende er det ikke til å komme bort i fra at det største problemet ikke kan løses ved hjelp av økologisk bomull. Det alle største problemet er nemlig overforbruk. Det produseres mer klær enn vi har tid til å bruke og man kan spørre seg selv om hvor det blir av disse klærne. For en stund siden kunne vi lese at H&M f.eks ble tatt i å brenne klær for å bli kvitt over- og feilproduksjon.

Det finnes mange myter om klær og miljø der ute og det er ikke alltid enkelt å henge med. Er naturstoffer bedre enn syntetiske? Burde man unngå Zara og H&M som pesten? Er det bedre å kjøpe dyrt? Lokalt? Dette tenkte jeg å se litt nærmere på. I tillegg tenkte jeg å komme med noen anbefalinger om hva du og jeg kan gjøre for å bli en litt grønnere fashionista.

 

Er å shoppe på Zara det verste du kan gjøre for miljøet?

De siste årene har lavpriskjedene som Zara og H&M fått mye negativ oppmerksomhet. Ikke bare for å være miljøverstinger, men også for å drive med ulovlig barnearbeid. Dessverre er det sånn at å handle dyrt ikke nødvendigvis får deg “off the hook” som de sier i Amerika. Mange dyre designere/brands bruker de samme produsentene som de billigere kjedene, og de samme stoffene. De vil bare ikke at du skal vite det. Et kjapt google søk burde kunne gi litt informasjon om ditt favorittmerke, men ikke nødvendigvis alltid. Zara har forresten fått karakter C når det kommer til miljø og barnearbeid, så de er absolutt ikke verstingene slik folk ser ut til å tro. De har tatt endel steg i riktig retning som å bruke økologisk bomull og fabrikker med levelige vilkår og lønn. Det er mer greia Zara (og andre lavpriskjeder) står for som er problemet. Fast fashion. Raskt skiftende trender som du kan bytte ut hver sesong fordi det er så billig. I tillegg til en svært variabel kvalitet som tvinger deg til å handle oftere enten du vil eller ikke. Fast fashion er like skadelig for miljøet som fast food er for deg. Om ikke verre. Det er altså ikke å av og til handle et og annet plagg en gang i blant på H&M og Zara som er problemet, men fråtsingen og overforbruket. Det beste du kan gjøre for miljøet er altså ikke å unngå Zara, men å handle sjeldnere. Om du handler en bukse en gang i året på Zara eller Høyer er revnende likegyldig for miljøet, men den fra Høyer vil (forhåpentligvis) vare lengre.

Er ull bedre enn polyester?

Ifølge tabellen på denne siden er ull selve sjefsverstingen når det kommer til Co2 utslipp, og bomullsproduksjon har i alle år hatt et skikkelig dårlig rykte. Det som allikevel kommer fram om man gidder å lese artikkelen fra forskning.no er at selv om ull forurenser mer å produsere er det fortsatt mer bærekraftig i den forstand at det både varer lengre og trenger mindre vask. Vasking av syntetiske stoffer forurenser havet med mikroplast og vi vet alle at polyester trenger å vaskes ofte for å ikke lukte. Det viktigste her slik jeg ser det er å investere i kvalitets stoffer som varer lenge (og dermed ikke trengs å skiftes ut å ofte) og heller lufte klærne mer og vaske mindre.

Ja men hvordan kan jeg være miljøbevisst og se smashing ut samtidig?

Ok, skal jeg være helt ærlig tror jeg dette er den største grunnen til at vi velger å lukke øynene litt for hva som skjer med miljøet. Mote er gøy og vi vil se dritbra ut. Det gir i tillegg nesten en slags rus å skaffe seg noe nytt og vi føler oss ofte “on top of the world” etter en skikkelig shoppingrunde. Sånn er det bare. Derfor kreves det litt mer enn å bare innføre shoppestopp om vi skal klare å løse problemet. Så hva kan vi gjøre sånn helt konkret?

Finn din egen stil. Ikke følg trender slavisk og bygg en solid basisgarderobe.

Dette er egentlig regel nummer en for enhver fashionista. Vi mennesker, og kanskje spesielt unge jenter, er ofte litt usikre på oss selv og redde for å ikke fremstå som kule eller innafor. Alle som har gått på ungdomsskolen vet hva jeg snakker om her. Dette vet motebransjen og selv om det er en gøy og kreativ bransje trenger de å tjene penger og trender spiller ofte på denne usikkerheten. Derfor labber vi helt seriøst rundt med rosa pusetøfler og tror vi er kule bare for å gremmes et par år senere. Dette har ikke blitt noe bedre med Instagram for å si det sånn.

Det rare med dette er at ofte er de største ifluencerne de som kjører sin helt egen stil, ikke de som nødvendigvis er først ute med det siste fra Instagram. Ekte influencere starter moter, de følger dem ikke. De har ofte en helt særegen stil og de eier den helt fullstendig (og får rosa pusetøfler til å se kule ut). Paradoksalt nok er det altså slik at for å være “kul” må du først tørre å være litt “ukul”. Eksperimenter, finn din egen stil og bygg en basisgarderobe rundt denne stilen. Om du er av typen som har klesskapet fullt av klær, men aldri noe å ha på er dette ekstra viktig. Følg gjerne enkelte trender du liker, men en ny garderobe hver sesong (eller en ny kjole hver gang du skal på byen) er fullstendig unødvendig.

Men jeg elsker jo forandring og klær er så gøy!

Skal jeg være helt ærlig er det ikke bare usikkerhet som gjør at vi følger trender. Noen av oss bare rett og slett elsker forandring. Vi kan ikke alle være klassiske typer og for enkelte er det å kjøpe noe nytt til garderoben som en tur til Disneyland for en seksåring. Hva kan vi gjøre om vi er av denne typen? Vel, det er ikke til å stikke under en stol at det å shoppe mindre er det beste vi kan gjøre for miljøet, men for noen av oss er det nesten som en umulig oppgave. Heldigvis finnes det håp og under her har jeg listet noe av det vi kan gjøre.

Vintage og Second Hand

En gang i tiden var vintage skikkelig skummelt for meg. Jeg har virkelig ikke peiling på 40-70 talls klær. Det er overhodet ikke min stil og jeg har aldri skjønt meg på det. I tillegg var det alt dette presset om at du hadde ikke shoppet vintage før du kom ut med en ekte Chanelveske ca 1955 for en hundrings. I dag er det litt enklere, nettopp fordi moten skifter så raskt for tiden. Nå kan du jo bare gå på Fretex eller en eller annen bruktsjappe og handle med deg klær som ble levert inn ca i går og de er allerede trendy igjen. Er du f.eks 90-talls entusiast må jo second hand (eller mammas/storesøsters loft) være rene drømmen i dag. Ofte har jeg sett på Facebook at bloggere og andre storshoppere har bakgårdssalg hvor de selger unna gamle bomkjøp. Her må det også være mulig å gjøre endel kupp. Perfekt om man har en egen stil og ikke er så opptatt av akkurat månedens trend. Ja til gjenbruk.

Lei ikke ei

Første gang jeg hørte om leie av klær var i den første Sex and the City filmen fra 2008 (som jeg nå tror jeg blir nødt å se igjen for hundrede gang). I det tilfellet var det snakk om leie av designervesker, men jeg husker jeg tenkte: “Dette er framtiden, om ti år leier alle klær.” Slik gikk det ikke selv om det er noen chice fashionistas som benytter seg av det, er det overraskende få jeg har snakket med som i det hele tatt vet at det går an. Enda færre kunne tenke seg å benytte seg av det.

Det er selvfølgelig ikke å anbefale om du skal på fyllefest på lokalet, men om du skal på en litt finere tilsetning der du vet det ikke vil bli slafsing av tomatsaus og tequilashots, og ønsker noe nytt og eksklusivt kan du sjekke ut denne siden. 800 kr i uka for en Chanelveske kan høres mye ut for noen , men om man tar en ærlig titt på forbruket sitt og regner på hvor mye en har brukt på H&M kjoler som har blitt brukt en gang, er det plutselig ikke så ille lengre. I alle fall ikke om man passer på å få med veska på en masse Instagram shots i løpet av den uka. Jeg har fortsatt tro på at dette er framtiden for fashionistas som vil være både miljøbevisste og ha noe nytt til hvert event. Bare hold deg langt unna tomatsausen.

Slow Fashion

Slow fashion er det motsatte av fast fashion. Klær som er lagd for å vare og som gjerne blir sydd spesielt for deg. Om du har råd er det nok lite som slår å få klær spesialtilpasset deg av en skredder. Et alternativ kan være å sjekke ut denne butikken. Muligens litt dyrere enn Zara, men ønsker du å være bevisst har du her full oversikt over designerne, hvilke materialer som er tatt i bruk osv. Klærne her er lagd for å vare og når det står at leveringstiden kan ta opp til 15 dager fordi plagget skal syes før det sendes vet du at det heller ikke er snakk om overproduksjon.

Get Creative

Jeg er en sånn person som tror at alle problemer kan løses bare en er kreativ nok. Er du både handy og kreativ kan du gjøre som Jenny Skavlan og sy/sy om egne klær. Er du ikke fullt så fingernem med symaskinen kan du f.eks invitere venninner og venninners venninner på vin/byttekveld. “Alle” har vel noe nytt og/eller dyrt og lekkert hengende i skapet som ikke blir brukt men som allikevel er fullstendig brukende. Av og til kjøper vi ting som ikke er helt vår stil fordi det var på salg, eller størrelsen var feil eller noe. Det er for ille å bare la det bli hengende i skapet når andre kan ha nytte av det. Byttekveld er et koselig og sosialt alternativ til Fretex.

Dette var noe av det jeg har kommet fram til så langt, men jeg tviler på at det er alt. Jeg har klokketro på at det går an å være både miljøbevisst og veldig fashionable om man vil, men da trengs det kunnskap og informasjon. Om du har noen flere tips som jeg ikke har fått med her, legg gjerne igjen en kommentar slik at jeg kan sjekke det ut.