Er det virkelig slik at du kan tenke deg til penger, kjærlighet, et bedre utseende og suksess?

Jeg har hørt mye snakk om “The secret” eller “Law of attraction” på sosiale media disse dager. Jeg tror ikke det er mye som er så misforstått som loven om tiltrekning. Første gang man hører om “hemmeligheten” kan den virke veldig forlokkende. Mange påstår de har oppnådd fantastiske resultat ved å bruke den, mens andre ikke ser ut til å klare å knekke koden. Funker virkelig “the law of attraction” eller er det bare noe som er funnet opp av folk som vil tjene penger på mennesker i sårbare situasjoner? Her er mine tanker og erfaringer.

Ideen om at tanker kan tiltrekke seg ting ble først introdusert til meg i 2008 da boka “The Secret” av Rhonda Byrne nettop var kommet ut. Jeg var vel ca 24-25ish på den tiden og levde et ganske så normalt og gjennomsnittlig, om noe ubevisst liv. Det var ikke nødvendigvis det at jeg var misfornøyd med det livet jeg levde, jeg hadde en jobb jeg trivdes i, egen leilighet og gode kolleger og venninner, men tanken på at jeg bare kunne tenke meg til all verdens rikdom, luksus og kule opplevelser, virket veldig forlokkende på meg. Jeg ble ganske oppslukt og brukte endel tid på å tenke på alt det jeg ønsket meg som snart skulle bli mitt. Vel, i alle fall i teorien og det kunne vel ikke skade å prøve?

Jeg brukte ca en måneds tid på skrive lister, lage visionboards og fantasere om gigantiske sjekker ut fra intet og rett i postkassa, men det skjedde lite. Eller, det skjedde egentlig ingenting. Og for å være helt ærlig med meg selv hadde jeg heller ikke virkelig trodd at det funket. Det var vel mer en hyggelig tanke. Et slags håp om at man har en viss kontroll over det som skjer oss i livet. Jeg glemte hemmeligheten og loven om tiltrekning helt og det skulle faktisk bli 2013 før neste gang “The law of attraction” kom inn i livet mitt.

På dette tidspunktet hadde jeg erfart at livet ikke alltid blir som man har planlagt og at ren og skjær vilje ikke alltid får deg dit du ønsker (selv om det ønsket er aldri så lite). Det er vel dette som kalles å bli voksen, og jeg kan skrive under på at det ikke alltid er like gøy. Jeg hadde vel en slags tidlig midtlivskrise og var desperat etter noe som kunne gi litt mening. Jeg tror jeg rett og slett bare googlet noe slikt som “what to do when your life falls apart?” og opp i søkeresultatene kom…you guessed it, “the law of attraction”.

Denne gangen begynte jeg å studere disse greiene litt nøyere. Mulig fordi jeg følte jeg hadde prøvd alt annet. Jeg har absolutt aldri vært noen slik woo-woo, horoskop, engler og spøkelser jente så det var ikke sånn at jeg slukte det jeg leste rått. Det var allikevel litt for mange ting som “stemte” og etterhvert begynte jeg å mistenke jeg at kanskje det var noe i dette. At feite sjekker ramler i postkassa di bare du ønsker/tenker/tror hardt slik det framstilles i “The Secret” er en veldig grov forenkling. Det blir som å hoppe fra A til Å, uten å se på hva som ligger i mellom. Altså, uansett hvor mye man ønsker det, finnes det virkelig noen her på jorda som oppriktig tror at store pengesummer bare sånn tilfeldigvis ramler inn på bankkontoen? At hvordan du tenker kan ha innflytelse på det livet du i dag lever derimot er noe helt annet.

Jeg tror det er noe slikt som “the law of attraction” her i dette universet, det er jeg overbevist om. Men for å forstå den blir tiltrekning kanskje ikke helt riktig ord. Speil er kanskje mer beskrivende. “The law of mirroring” eller noe i den duren. Jeg tror nemlig at alt du ser rundt deg i denne fysiske verden, er en direkte refleksjon av det som foregår inni deg. Det vil si alle tanker, følelser, opplevelser og erfaringer du har gjort deg. Du tiltrekker deg nemlig ikke det du ønsker deg i dette livet, du tiltrekker deg det du er.

“Du tiltrekker deg ikke det du ønsker deg, du tiltrekker deg det du er.”

Før du beskylder meg for å være woo-woo, tenk på dette. Alt du noen gang har gjort (med de påfølgende resultatene det har gitt) har startet med en tanke. Følelser og tanker påvirker hverandre og det er disse  som driver din adferd. Selv om det er litt ekkelt å innrømme (vi liker å tro vi er superrasjonelle mennesker), er følelser den aller største driveren av vår adferd. Sterke følelser overstyrer veldig ofte fornuften dessverre. Så vårt indre liv er altså i aller største grad grunnen til alt du har og ikke har i dette livet. Du skaper din virkelighet hver eneste dag gjennom dine tanker, følelser og handlinger.

“Du skaper din virkelighet hver dag gjennom dine tanker, følelser og handlinger.”

Om det er så enkelt hvorfor funker ikke “the law of attraction” for de aller fleste? Når man blir klar over at man aktivt skaper sin virkelighet er det lett å konkludere med at det bare er å ta kontroll over tankene og så vil alt du ønsker deg komme? En annen litt skumlere konklusjon er at alle som ikke har det de ønsker seg ikke er flinke nok til å tenke positivt. Og at fæle ting som skjer med folk er deres egen feil. Fordi de har “tenkt negative tanker”. Det er dessverre ikke så enkelt.

Det snakkes litt for lite om den egentlige grunnen til at folk ikke lever de livene de ønsker seg og det har absolutt ingenting med svakhet, mangel på selvkontroll, eller “feil” måte å tenke på som er grunnen. Akkurat når man begynte å få troen på fri vilje igjen møter man på universets herlige paradox. Ja, du skaper din egen virkelighet med tanker, handlinger og følelser, men nei,du kan ikke bare kontrollere disse med ren viljestyrke. Dine tanker, ord og følelser er samtidig heller ikke dine tanker, handlinger og følelser. Det er normer som har blitt påført deg av (ofte velmenende) mennesker rundt deg for å sosialisere deg.  Du er faktisk fullstendig prisgitt de erfaringene du hadde dine 7 første leveår , da formes dine tanke-, følelse- og handlingsmønstre og det er disse folkens, som skaper din virkelighet.

“Du er fullstendig prisgitt dine første 7 leveår.”

Hjernen vår er en pussig ting. Det aller meste som foregår i hodet ditt er ubevisst, og vær egentlig glad for det. Om du skulle vært bevisst absolutt alt som foregikk både inni deg og rundt deg (som i mine øyne er”same thing”) så hadde du blitt gal. Hjernen skal filtrere ut informasjon, problemet er bare at hvordan den gjør det er påvirket av alle dine tidligere erfaringer, spesielt de du hadde fra 0-7 år. Det vil si at jo flere dårligere erfaringer du hadde som barn, jo vanskeligere har voksenlivet ditt en tendens til å bli. Jeg synes det er viktig at vi alle vet dette. Fordi vi dømmer andre alt for lett basert på våre egne erfaringer. For å kunne forstå og dermed hjelpe hverandre er det viktig å være klar over dette.

De erfaringene vi gjør oss våre 7 første leveår er i stor grad med på å forme vår personlighet som igjen former vår persepsjon av “virkeligheten”. De aller fleste har både gode og dårlige erfaringer i livet, men poenget er at det skapes et følelsesmønster som ofte repeterer seg i livet vårt som vokse. Det er derfor ting som å f.eks å alltid velge “feil” partner ser ut til å repetere seg i livet hos enkelte, men ikke hos andre. Man kan si de “tiltrekker” seg feil type menn fordi denne typen menn bringer fram følelser som stemmer overens med det mønsteret de skapte seg i barndommen. Vi vil alltid tiltrekke oss det som bekrefter vårt følelsesmønster.

Følelser, spesielt sterke følelser, vil ofte overstyre fornuften og når noe føles sant, vil det også være sant for den det gjelder. Det hjelper ikke at andre har en annen oppfatning. Følte man seg f.eks mye oversett som barn, kan man ha lett for å føle seg usynlig og verdiløs som voksen også selv om en “objektivt” sett er aldri så flott. Sannheten for den det gjelder vil uansett være at de er usynlige og det vil bli deres virkelighet. Vi har alle våre ulike erfaringer, og også derfor ulike slike mønstre. Vi ser og opplever alle verden med et litt annerledes filter enn naboen.  Alt for enkelt avfeier vi andre mennesker som negative og dramaqueens fordi vi ikke kan forstå hvorfor de reagerer så kraftig på det vi selv mener er bagateller. Om noen reagerer kraftig på noe vi mener er en bagatell er det fordi det har trigget et gammelt sår hos dem. I stedet for å dømme, prøv å ha litt empati.

Så hva er egentlig loven av tiltrekning og hva har det med alt dette å gjøre? Vel, loven om tiltrekning er ikke noe annet magisk enn at når du fokuserer lenge på noe så har det en tendens til å dukke opp mer av det samme eller lignende. Vi tiltrekker oss det vi fokuserer på veldig enkelt så fremst vi ikke har et tanke/følelsesmønster som ikke resonnerer med det vi fokuserer på (prøver å manifestere) og dermed setter en stopper for det. Husk vi tiltrekker oss det vi er. Det hjelper ikke å tenke aldri så mye på penger så lenge dine tidligere erfaringer er at penger er noe man må jobbe hardt for. For å tiltrekke deg penger må du altså over tid gjøre deg mange erfaringer der du virkelig opplever og føler at penger faktisk vokser på trær. Slik at det blir sant for deg.

“For å tiltrekke deg penger må du først gjøre deg mange, nye erfaringer over tid der du virkelig føler at penger er enkelt å få tak i.”

“The law of attraction” er bare en av svært mange spirituelle “lover” eller retningslinjer. Det er i mine øyne mer en tendens enn en lov, og jeg det er flere ting som skaper vår virkelighet samtidig. Våre tanker og følelser har f.eks ikke innflytelse på andre enn oss selv og vi er mange mennesker på jorda. Det går f.eks ikke an å få et fly til å styrte ved hjelp av tankene (duh), men du kan påvirke din egen helse med tankene (placeboeffekten). Noen erfaringer er det kanskje også meningen at vi skal ha eller ikke ha fordi det er bra for vår utvikling. Ta meg for eksempel. Det er mange ting (menn) i livet jeg ikke har fått som jeg ønsket meg, som jeg i ettertid har vært sjeleglad for at jeg ikke fikk. Det er også enkelte ting jeg trodde jeg ønsket, som ikke ga den gleden jeg hadde forventet da jeg fikk dem. Av og til lurer jeg nemlig på om at vi i tillegg til å ha en ubevisst del av personligheten som er formet av tidligere erfaringer, også har en høyere bevissthet som ser litt lengre og vet litt bedre og som av og til redder oss fra alt det vi trodde vi ønsket oss.