Jeg må nok dessverre innse at jeg aldri kommer til å bli en av disse “everything on fleek” jentene man ser overalt i sosiale media for tiden. Jeg beundrer virkelig de jentene som alltid ser 100% smashing ut, men personlig får jeg helt mark av å ha ting på øynene som irriterer (vippeextensions). Brynene mine er for evig overnappet og fullstendig usymmetriske og jeg har fet hud som tross alle mine anstrengelser alltid er blank som en diskokule og brynene jeg brukte en halvtime på å legge smelter bort etter ti minutter.

Til tross for at jeg er mest komfortabel med lite eller ingen sminke til vanlig, er jeg samtidig langt over gjennomsnittet interessert i det. Det finnes ingen annen ting som så drastisk kan forandre et utseende. Det er utrolig gøy og fascinerende å jobbe med og jeg elsker å skape nye looks. Det er så utrolig mange kreative og talentfulle makeup genier der ute, men de looksa man ser på YouTube er ikke bare bare for en vanlig person å gjenskape hjemme. Enkelte looks kan være bortimot umulig å få til på grunn av at vi alle har ulik anatomi. Winged eyeliner f.eks ser ikke spesielt pent ut uansett hvor perfekt streken er om man har hengende øyelokk. Det er med andre ord viktig å ta hensyn til sin unike ansiktsstruktur når man legger makeup og det som ser smashing ut på en 22 år gammel supermodell, ser ikke nødvendigvis like bra ut på den 34 år gamle “kvinnen i gata”. Det betyr derimot ikke at mer normale mennesker ikke kan se veldig bra ut med sminke, men at man kanskje må innse at ikke absolutt alt funker.

Makeup har utrolig mange likheter med både fotografi og tegning som jeg også driver med. Når alt kommer til alt handler det rett og slett om samspillet mellom lys og skygger. På samme måte som man kan forandre et ansikt (eller hvilket som helst annet objekt) ganske mye avhengig av hvordan lyset treffer det, kan man også forandre det ved hjelp av ulike måter å legge makeup på. Contouring har f.eks blitt veldig populært de siste årene. Under her har jeg tegnet kanskje verdens styggeste illustrasjon, men jeg håper dere tar poenget. Dette er generelt den mest flatterende måten du kan legge lys og skygger i ansiktet ditt. Det er ganske likt hos de fleste men med små variasjoner ut ifra ansiktsform. Husk lyse farger framhever og mørke farger skjuler. Jeg har et ganske smalt ansikt så jeg kan godt kjøre på heavy med highlighter på kinnbena, men prøver å unngå å legge for mye mørkt på sidene så ansiktet mitt ikke skal se enda lengre og smalere ut.

 

Contouring er en teknikk som fungerer utmerket på bilder av to grunner. Fordi et bilde er todimensjonalt (altså helt flatt) vil contouring få ansiktet til å se mer tredimensjonelt ut som i virkeligheten. Ved å framheve highlights og mørkne skygger på de rette stedene får du et mye mindre flatt og kjedelig uttrykk. Contouring fungerer også best på bilder fordi du kan kontrollere lyset. Har du noengang sett noen som har lagt en litt heftig contour i dagslys, eller på bilder hvor fotografen ikke har tatt hensyn til hvordan lyset faller på makeupen (typ candids)? Det ser som oftest ikke noe særlig bra ut. Skal du bruke kraftig contour til vanlig er det best å bruke på kveldstid og om blir du tatt bilde av, prøv å still deg slik at du får lyset mot ansiktet og prøv å unngå blits og hardt lys.

For tiden er det også veldig trendy med ganske kraftig flytende liner og harde streker. Det ser dritkult ut for dem som kler det, mens for andre kan det gjøre at det ser ut som øynene henger nedover som en slags trist klovn. Dette er spesielt vanlig om man har litt hengende øyelokk og legger streken rett fram eller vinger den ut på feil måte. Om du ikke er veldig god med liner men ønsker å se bra ut anbefaler jeg heller å prøve smoky eyes. Det er mye enklere å mestre og ser utrolig bra ut på de aller fleste øyne. Bare pass på å blande godt utover. Gyldne bronsefarger og nøytrale beigetoner ser bra ut på de aller fleste og et palett med ulike nyanser av dette (både skimrende og matte) er et must i enhver makeup bag.

Min favorittlook er den som i mine øyne kler meg best og er forholdsvis enkel å legge. Smoky eyes i nøytrale brune eller varme bronsjefarger, solpudder, highlighter på kinnbena og mine egne vipper med maskara på.