Det har aldri vært hottere å skrive dagbok

I det siste har jeg lest om journaling overalt. Alle it-folka på Instagram skal skrive dagbok for tiden. Spesielt populært er “The Five Minute Journal” av Luxy Hair grundere Mimi og Alex Ikonn. En bok hvor man skriver ned tre ting man er takknemlig for hver morgen og kveld pluss en rekke andre ting som affirmasjoner og lignende. Teknikken skal ha vært brukt av “the Ikonns” selv og har i følge dem selv vært med å bidra til deres suksess med Luxy Hair. Om det å skrive takknemlighetsdagbok vil sikre deg suksess i framtiden skal jeg ikke uttale meg om, men det å skrive dagbok har faktisk en hel masse fordeler. Spesielt om man blogger. Her er noen av dem.

Skrivetrening

Ganske innlysende egentlig. Jo mer man skriver, jo bedre blir man. Jeg ser ofte slike trenings og utdanningsprogram som reklamerer med at de skal hjelpe deg å bli en bedre skribent. Det er selvfølgelig ikke dumt å få gode tips, men det aller beste du kan gjøre for å forbedre skrivingen din er i mine øyne er helt gratis. Å skrive ofte, helst hver dag, er utrolig effektivt. Jeg prøver å skrive noe som heter morning pages hver dag. Konseptet går ut på at du setter deg ned (helst tidlig på morgenen om det lar seg gjøre) og skriver tre sider med svada. Eller, egentlig er det sånn at du skal skrive akkurat det du tenker i øyeblikket, men for meg som har en skikkelig “monkey brain” er dette stort sett usammenhengende svada. Det fine med morning pages er at det ikke trenger å være noe bra. Siden poenget er å bare skrive akkurat det du tenker i øyeblikket (typ, dette var skikkelig god kaffe) er det ikke vanskelig å komme i gang. Det trenger heller ikke å være noe bra, så unngå fristelsen til å gå tilbake og rette i skrivefeil og lignende. Med andre ord er morning pages super trening for alle perfeksjonister der ute.

Det reduserer stress

Å skrive ut tanker og følelser er en super måte å redusere emosjonelt stress på. Når du skriver er du nødt til å være mindful og å praktisere mindfulness er kanskje den beste måten å lære oss å håndtere stress på. Om du er en typisk stressguri som meg med tusen tanker, bekymringer og ideer i hodet samtidig kan jeg skrive under på at journaling hjelper.

Det gjør deg mer kreativ

Det er en grunn til at mange av de mest kreative og suksessrike menneskene i verden skryter av det å skrive dagbok. Nå er jeg kanskje ikke så suksessfull (selv om jeg alltid opplever stor suksess med å bli full hver gang jeg drikker vin…høhø..) men jeg har lagt merke til at jeg er litt mer kreativ i perioder jeg skriver mye morning pages. Ideene mine er også mye mindre flyktige og enklere å gjennomføre når jeg får dem ned på papir. Spesielt morning pages metoden sies å være bra for kreativitet. Jeg vet egentlig ikke helt hvorfor, men veldig mange kjente kreative mennesker sverger til morning pages og det er aldri dumt å lytte på folk som har peiling.

Det hjelper deg å sette ting i perspektiv

Takknemlighetsdagbok er ofte markedsført som noe sånn magiske “law of attraction” greier som skal få alle dine drømmer til å gå i oppfyllelse. Det er litt synd fordi mange, spesielt oss litt kyniske skeptikere har veldig godt av å sette av litt tid til å være takknemlig. Det kan være veldig vanskelig om man er i dårlig humør, men det er også noe som gjør deg mer ydmyk og hjelper deg å sette pris på det du faktisk har. Alt for ofte lager jeg drama i eget hode over ting som absolutt ikke betyr noe som helst i den store sammenhengen. Å skrive takknemlighetsdagbok er en veldig virkelighetsorienterende øvelse.

Dette er bare noe av fordelene ved å skrive “dagbok”. I følge Huffington Post finnes det mange flere som f.eks økt IQ, selvtillit og emosjonell intelligens. Det finnes mange forskjellige metoder man kan bruke. Morning pages, takknemlighets dagbok, nattfilm, eller bare helt vanlig old school dagbok er sikkert bare noen få. Hvilken metode man bruker spiller mindre rolle, det viktigste er at man faktisk gjør det.