En ting som alltid irriterer meg så grenseløst er når jeg kommer over kommentarer av typen. “Åh! Tenk å være blogger. Å kunne leve av å reise rundt, ta bilder av seg selv og ha det gøy. Å få masse ting gratis uten å måtte gjøre en dritt for det.” Ordet blogg har fått en slags negativ klang i dagens samfunn. Gjerne fordi det første man tenker på er slike typiske “rosabloggere”. En kategori jeg er litt redd jeg også faller under. Jenter med et stort oppmerksomhetsbehov som skriver om rosa og meningsløse ting. Vel, bare fordi noe (i enkeltes øyne) er meningsløst betyr ikke at det er noe lettere.

Å blogge er kanskje verdens mest undervurderte “yrke”. Jeg skriver yrke i gåseøyne fordi de aller fleste som blogger ikke kan leve av det og dermed er det vel egentlig en hobby. Det er allikevel noen få som har blogging som yrke og det er vel ikke til å komme bort ifra det at mange av oss hobbybloggere ønsker akkurat dette. Å kunne leve av hobbyen vår som vi elsker men som er så ekstremt mye mer tidkrevende enn folk ser ut til å tro. Derfor blir jeg så ufattelig irritert av disse kommentarfelt know it allene som mener at blogging er bare fjas og gøy. Og at de få som faktisk tjener penger på det ikke fortjener det. Idiotene kan umulig ha sett hvordan dagens moteblogger ser ut. Eller, problemet er vel strengt tatt heller det at de aldri har prøvd det selv. Det blir som alle disse ølfjottene som mener de selv kan spille bedre fotball enn gutta i Premier League. Ja om det nå er så enkelt, hvorfor gjør ikke du det da?

Sannheten er at det å blogge er vanskelig. I alle fall om du ønsker å produsere noe av en slags kvalitet som folk ønsker å lese og ikke bare leser fordi de vil se deg drite deg ut. Tar man en titt på noen av de største mote- og livsstilsbloggene i dag ser man at de minner mye mer om et høykvalitets motemagasin enn en personlig blogg visuelt sett. Men siden de fleste blogger og Instagramkontoer er personlige gir de i motsetning til magasinene inntrykk av at ting ikke er “staget”. Leserne blir ledet til å tro at de lekre strandbildene var noe som ble knipset i full fart og resten av ferien ble brukt på kos. Nå kan det jo være sånn at enkelte bloggere bare er eksepsjonelt gode på candids (bilder tatt på farta i øyeblikket uten at det er posert) men jo mer jeg lærer om foto, jo mer innser jeg hvor mye arbeid som faktisk ligger bak disse proffe bildeseriene man ser på blogger i dag. Det er så langt unna “på farta, i øyeblikket” som det går an. Til og med candids er ikke engentlig candids. Ikke med den belysningen og komposisjonen! Det er flott å få reise i jobben, men i mine øyne er det er bedre å faktisk ha ferie når man er på ferie. De bloggerne du ser som “reiser så mye” og “har det så gøy”, det er godt mulig de har det gøy, men tro meg, de jobber.

Jeg har inntrykk av at folk tror at blogging er gjort i farta med mobilen og at det å skrive et blogginnlegg er noe som er gjort på tjue minutter. Det er godt mulig at det er noen toppbloggere på Blogg.no som var heldig med timingen, men disse hadde ikke kommet dit de er hadde de startet i dag. Tror dere at denne dama bruker en halvtimes tid på å knipse et par bilder med mobilen mens hun koser seg med Caipirinhas på stranda dagen lang?

Mote/skjønnhet/livsstil bloggere ønsker å selge en drøm akkurat som magasinene. Det ser flott ut, og hadde det ikke gjort det hadde du ikke lest dem, men behind the scenes er det ofte ekstremt mye blod, svette og tårer. I motsetning til magasinene som har et helt team med dyktige ansatte, må derimot bloggeren gjøre alt selv. I tillegg har man hele sosiale medier kjøret. Kall meg gjerne lat, men jeg synes bare Instagram er en fulltidsjobb i seg selv. Mange bloggere er i tillegg til alt annet også på YouTube. Jeg prøvde å lage en video tutorial en gang (den var skikkelig dårlig!) men det tok meg en hel dag å redigere og klippe den sammen. Jeg er vanligvis ikke en person som gir meg så lett, men her måtte jeg bare innse mine begrensninger. Jeg er ikke 4 personer og døgnet har ikke 72 timer. All ære til dere YouTubere der ute.

Jeg elsker å blogge, jeg gjør det virkelig. Det er utrolig gøy at jeg har denne lille plassen hvor jeg kan uttrykke meg kreativt og få bestemme alt selv. Det er derimot ikke enkelt. Å skrive en tekst er en ting. Den skal også i beste fall være så feilfri som mulig. Å ha spellchecken på er dessverre ikke nok og jeg bruker ofte opp til flere timer bare på redigering av tekst. I tillegg kommer alle bildene som skal tas. Fordi jeg ikke er i besittelse av dyrt utstyr som fotolys er jeg helt prisgitt været ute for å få bra bilder. Mørke, overskyete dager = stygge, uskarpe bilder (heldigvis for meg bor jeg på Østlandet). Når det gjelder antrekksbilder må antrekk planlegges, sminke må legges, hår må fikses, location finnes (hvordan står sola akkurat da? Matcher denne bakgrunnen antrekket?) og typen overtales (kan vi please ta bilder idag?). Etter bildene er tatt skal de også redigeres, noe som innebærer litt mer enn et VSCO filter og litt Facetune.

Jeg klager ikke fordi jeg elsker å holde på med dette og det er hundre prosent mitt eget valg å heller pusle med mine kreative prosjekter enn å se tv, gå på cafe, shoppe eller hva det nå er folk driver på med på fritiden. Problemet er bare at jeg blir så sint når jeg ser slike holdninger som at bloggere bare driver dank og ikke jobber. I tillegg er det alle de som mener bloggere ikke fortjener å tjene penger på det. Nå er det de aller færreste som gjør det men bare det faktum at man liker det man holder på med forandrer ikke det faktum at det fortsatt er jobb. Ganske mye faktisk. Om du ikke tror meg er det bare å prøve selv.