Jeg har de siste dagene befunnet meg i Krakow i Polen. Krakow er en veldig vakker by, men kanskje ikke den første man tenker på når det kommer til bra shopping og moderne kunst. Så feil kan man altså ta. Å reise på shopping ferie er ikke like stort lengre for meg etter online shopping ble vanlig, og om man ikke har ekstremt mye penger å blåse kan til og med de store shoppingbyene som London, Paris og Milano gjerne skuffe litt. Det blir i min mening fort litt stort og uoversiktlig om man ikke vet hvor man skal gå og “perlene” er som oftest ikke perler lengre når man leser om de i en eller annen trendy guide. Som oftest ender jeg opp med “yet another”Zara antrekk som jeg like gjerne kunne kjøpt her hjemme eller på nett. Det finnes heldigvis fortsatt noen unntak, også i Krakow.

Krakow har som alle andre byer også store shoppingsenter hvor man kan boltre seg i de vanlige kjedebutikkene sammen med tusenvis av andre mennesker. Galleria Krakowska ligger midt i byen og her finner du alle klassikerne som blant annet Zara, Mango, New Yorker og H&M. Jeg er ikke noe spesielt glad i store shoppingsenter til vanlig, men pluss for at de har en CKJeans butikk og Peek & Cloppenburg. En stor butikk som strekker seg over to etasjer og minner litt om (en mindre ekstravagant versjon av) Galeries Lafayette i Frankrike eller El Corte Ingles i Spania. Her kan du gjøre et scoop på merker som Ralph Lauren, 7 for all Mankind eller Michael Kors mm. Prisene er muligens litt billigere enn her hjemme og på nett.

Vintage i Kazimierz

Kazimierz er jødedistriktet i Krakow og i mine øyne det beste området i byen. Her kan jeg gå i timevis og bare nyte og ta inn inntrykkene. I Kazimierz ligger kunst gallerier, de kuleste spisestedene, loppemarkeder, street food sjapper, barer, og vintage butikker som perler på en snor. Jeg har aldri fått helt taket på vintage shopping tidligere, men jeg elsker allikevel å gå i disse butikkene. Det føles som å komme inn på et museum, eventuelt på bestemors loft. Denne gangen var jeg også heldig og gjorde noen skikkelige scoops. Jeg er ikke så glad i 50 talls stilen, men finner jeg noe kult fra 80-tallet er jeg solgt. Jeg anbefaler alle å sjekke ut Vintage Classics, her var det utrolig mye fint.

Jeg vet ikke om jeg er den eneste som føler det sånn, men vintage shopping har blitt så hypet opp gjennom årene og jeg har tidligere følt at om jeg ikke kommer ut med en original Gucci fra 30 tallet verdt det tidobbelte, har jeg liksom gjort et dårlig kjøp. Det er nesten som om at jeg er litt redd for å bli “lurt”. Nå tenker jeg heller sånn at liker jeg det, kjøper jeg det. Uansett om det er fra 1952 eller 2002. Fordelen med vintage butikkene i Krakow er at de er mye billigere enn de i London og Paris. Et tips er at nå som 80 og 90 talls stilen er så populær kan man gjøre kjempekupp i vintage butikker. Klær fra 90 tallet og opp regnes visst ikke som “ekte” vintage (retro er vel heller rette ordet) og selges dermed mye billigere enn eldre klær.

Er du glad i nips kan du finne et loppemarked på Plac Nowy. Vi var her en torsdag, men på Søndager skal det visst være et mye større et som vi da ikke fikk sett. Jeg er ikke typen som kjøper så mye på loppis, men jeg elsker å gå å titte på gamle ting. Jeg falt spesielt for de gamle vintage kameraene som var utstilt. På Plac Nowy finnes også et blomster- og matmarked og mange små sjapper som selger polsk street food. Vi fikk dessverre ikke smakt, men det luktet ihvertfall veldig godt.

Apropos mat. I Krakow finnes det overraskende mange bra spiseplasser. Her kan du få en 7 retters tasting meny med vinpakke til samme pris som en burger og et gass vin på TGI Fridays i Oslo. Jeg anbefaler å sjekke ut Amaryllis om du ønsker en trendy tasting meny i lekre omgivelser eller Leonardo om du ønsker romantikk og upåklagelig service. Trezo var også veldig bra til lunsj.

 

Moderne kunst på MOCAK

Om du ikke har fått nok kunstinspirasjon av alle galleriene i Kazimierz (jeg falt veldig for dette), kan du stikke på MOCAK museet og la deg inspirere av samtidskunst. Om du liker Astrup Fearnly på Tjuvholmen, vil du nok også like dette. Jeg skal ikke skryte på meg å være noen kunstekspert, men jeg trives veldig godt med å se på kunst, og moderne kunst er nok min favoritt. Her er det mye sært, men også mye inspirerende.