Her skulle egentlig ukas hår- og makeuplook vært, men jeg velger å kjøre en annen vri denne uka. For litt siden deltok jeg i en kampanje i samarbeid med Aqua Derma hvor en rekke norske jenter ble utfordret til å dele et sminkefritt bilde på Instagram. Jeg syntes dette var en fin ide og et lite steg i riktig retning, så jeg takket naturligvis ja. Å fremme en sunn selvfølelse er en viktig kampsak for meg da jeg mener at dårlig selvfølelse er roten til de fleste av problemene vi ser i den vestlige verden i dag.

I utgangspunktet tenkte jeg at det kom til å bli lett. Jeg går ganske mye uten sminke til hverdags og huden min er relativt fin for øyeblikket hvis du ser bort i fra “fregnene” (pigmentflekkene) i panna som jeg egentlig ikke har noe problem med uansett. Dessverre skulle det vise seg at det å dele et sminkefritt bilde på sosiale media var vanskeligere enn først antatt. Jeg var fast bestemt på at bildet skulle være hundre prosent sminkefritt og ikke “sminkefritt” som jeg syns er et hån mot konseptet. I tillegg ville jeg ikke bruke filter eller annen redigering enn å korrigere fargen litt så det passet inn i resten av feeden. Det ble noen bilder for å si det sånn. For la oss bare være helt ærlige her, når jeg sier ja til å dele et sminkefritt bilde ønsker jeg ikke nødvendigvis at det skal se ut som det noe skumle synet som av og til møter meg når jeg åpner Snapchat om morgenen og selfiecammen står på. Jeg klarte det tilslutt, men det har lite med naturlig skjønnhet å gjøre men mer med fakta at jeg er en god fotograf. Eller, ihvertfall en tålmodig en. Også har jeg selvfølgelig brukt alle disse triksene du kan lese om HER.

“La oss være ærlige her, når du deler et sminkefritt bilde på sosiale media, ønsker du ikke at det skal se ut som det noe skumle synet som møter deg når du sjekker Snapchat en tidlig morgen og selfiecammen står på.”

Det ble heller ikke lettere av å se bildene de andre jentene hadde delt for å si det sånn. Du vet slike jenter som bare ser smashing ut sminke eller ikke. Ingen pigmentflekker, kviser eller smilerynker i sikte. Jeg var ikke særlig høy i hatten, men fast bestemt at dette ikke er en skjønnhetskonkurranse (hvorfor gjør vi jenter egentlig alt om til en konkurranse?) men et budskap som skal fram. Budskapet handler nemlig ikke bare om å fremme “naturlig skjønnhet” men å fokusere på at det er andre ting som gir deg verdi som menneske enn utseende. Det er fint å fremme naturlig skjønnhet, men det er fortsatt et fokus på skjønnhet. Det er mennesker som sliter med arr, kviser, og andre ting som gjør at de føler seg så lite naturlig vakre som mulig. Jeg har vært der. Det hjelper ikke å se “sminkefrie” kjendiser med perfekt hud og “brows on fleek”. Men man man ser jo ut som man gjør. Pene kvinner kan ikke unnskylde seg fordi de er det. Ingen fortjener “hat” for hvordan de ser ut, hverken de som får det fordi de ikke oppfyller samfunnets normer for skjønnhet, eller de som gjør det. Hva med å heller fokusere litt på hva som ligger bak? Ikke bak sminken, men bak mennesket?

“Det hjelper ikke akkurat å se såkalt sminkefrie kjendiser med perfekt hud og brows on fleek.”

Å fortelle jenter at deres verdi kun ligger i hvordan de ser ut er i mine øyne det samme som å drepe halvparten av menneskehetens potensiale. Rundt halvparten av jordas befolkning er vel kvinner, men hvor mange har historisk sett stått for den største innovasjonen? Jeg vet faktisk ikke, men noe sier meg at menn er i overtall både når det gjelder å starte nye bedrifter, komme med nye oppfinnelser, gjøre banebrytende gjennombrudd i forskning, introdusere nye apper på markedet osv. Jeg vet at det kommer seg, men vi er fortsatt ikke der vi burde være. Forstyrrende mange jenter er mer opptatte av å sikre seg en rik mann, ligge med en kjendis eller skaffe seg den nyeste designerveska. Jeg sier ikke at alle kvinner trenger å gjøre noe banebrytende, men når man frigjør seg fra de lenkene som holder deg nede ved å si at kun ting utenfor deg selv kan gi deg verdi, er det utrolig hvor mye potensiale som frigjøres.

“Når du frigjør deg fra de lenkene som forteller deg at din verdi kommer utenfra, er det utrolig hvor mye potensiale som frigjøres.”

Jeg har ingenting i mot ønsket om å se best mulig ut. Pynt, fiks, nip, tuck, blow up. I don’t care. Men det trenger heller ikke være noe vi forteller til alle og enhver. Hva man velger å gjøre med sin egen kropp er en privatsak. Er det slik at andre ser det og påpeker det, ja da har man kanskje fylt litt for mye (just sayin’). Uansett hvor selvsikker man er så tror jeg alltid det vil være en del av oss som alltid vil ønske å vise vårt beste “jeg”. Vi skal ikke skammes for det. Men utseendet er bare en liten del av alt det vi er, og det å se bra ut er kanskje det “godet” som gir minst glede i livet. Noen av de mest smellvakre jentene jeg har møtt, har også vært de mest misfornøyde. Og ikke mist de som fokuserer mest på sitt (og andres) utseende. Det er spisse albuer, unødvendig negativt fokus, baksnakking, slanking, selvpining, backstabbing, klaging og et eving fokus på at bare når silikonræva/leppene/puppene kommer på plass, da kommer lykken.

“Noen av de mest smellvakre jentene jeg har møtt, har også vært de mest misfornøyde.”

Noen av de mest lykkelige menneskene jeg har møtt derimot, er de som har funnet en måte å bruke sine evner til å skape noe som er meningsfullt for dem. Ikke for andre. Slike mennesker stråler, helt uavhengig av hvordan de ser ut. Jeg pleide å hate slike “overpositive” folk, men jeg har dessverre erfart at når man blir provosert av andre er det ikke alltid de andre det handler om. Spør deg selv hva dine verdier i livet er. Hva og ikke minst hvem bruker du tiden din på?  Er du av typen som henger deg for mye opp i utseendet er det kanskje på tide å gi seg selv et solid spark i ræva. Kom deg ut i skog og mark. Det er sunt og sunnhet gjør deg vakker. Hør på fuglesangen og kos deg vel vitende at naturen bryr seg overhodet ikke om du har eyebrows on fleek. Glem heller aldri at du blir et gjennomsnitt av de fem menneskene du tilbringer mest tid med (ja, også på nett!) så om det er mye spisse albuer, baksnakking og negativt fokus vet du nok dessverre innerst inne hva du må gjøre.