fotogen

Ja, du kan faktisk trene deg opp til å bli mer fotogen

At jeg valgte å starte en blogg er egentlig utrolig komisk. Det hadde du ihvertfall tenkt om du kjente meg. Jeg er ikke akkurat kjent for å være fotogen. I mange år var jeg hun som underholdt venninnegjengen på søndagsmorran med mildt sagt komiske poseringer og uttrykk på alle bildene fra gårsdagens fest. Det er som om jeg har en helt egen evne til å lage merkelige grimaser og positurer på bilder.

Som sagt så er jeg ingen naturlig fotomodell, men blogger skulle jeg bli. Til stor frustrasjon for både meg selv og samboer som også fungerer som fotograf på outfitshoots. Nå har det seg allikevel slik at det å være (ekstremt) lite fotogen ikke nødvendigvis trenger å sette en stopper for drømmene dine. Så hva gjør man når man ønsker å uttrykke sin kreativitet på en blogg, ikke har tilgang på modeller og plages med at man selv har sinna ansikt og er en smule stutttjukk? Jo man trener på å bli mer fotogen. Man må kanskje jobbe litt hardere i begynnelsen, men jeg har troen på at alt kan læres og at litt motstand bare gjør deg enda flinkere på sikt. The obstacle is the way og alt det der.

It’s all in your head

I motsetning til hva mange tror trenger man ikke å være smellvakker for å se bra ut på bilder. Det hjelper helt sikkert, men jeg har sett vakre jenter som ser ut som Donald Trump på bilder og mer vanlige jenter som magisk forvandles til supermodeller i nærheten av et kamera. Hvordan kan dette forklares?

Det er faktisk sånn at kameraet fanger opp mye mer enn det du tror. Det er veldig lett å legge merke til det om man er ukomfortabel på bilder. Derfor ser man gjerne bedre ut på bilder man har tatt selv, enn de som blir tatt av andre. Om du ønsker å se bra ut på bilder kan det være greit å begynne med å ta bildene selv, med selvutløser. Eventuelt få noen du kjenner og stoler på til å ta bildene.

Dette er vel og greit på bilder man tar til blogg/Instagram/personlig bruk etc. men hva med bilder man ikke har kontroll over? Bilder som blir tatt på diverse events, bilder som svigermor tar i et uheldig øyeblikk (og legger ut på Facebook), portrettbilder til jobb osv.

Her må du bare trene på å være naturlig og komfortabel i øyeblikket. Det er ikke gjort over natten, men det er mulig. Øv ved å ta mange bilde av deg selv. Noen som sa selvopptatt? Neida, det er faktisk veldig viktig å være komfortabel med seg selv. Alle har en side og en vinkel som ser bedre ut enn andre. Vær klar over din gode side og vis den fram. Fysisk trening som dans og yoga er også utrolig hjelpsomt da det hjelper deg å være mer i kroppen og i øyeblikket. Noe som gjør deg mindre selvbevisst når du praktiserer det over tid.

Bruk lyset!

Dette er det aller, aller viktigste tipset du kan ta med deg og det gjelder alt av fotografi. Lyset er utrolig viktig. Med det rette lyset trenger du ikke engang sminke for å se bra ut på bilder. Skal du ta portrett bilder anbefaler jeg å bruke en 45mm 1,8 linse. Sett f stoppet ned til mellom 1,8 og 2,5 og sett deg nært et vindu om du befinner deg innendørs. Er du ute er det greit at du ikke befinner deg i sola da dette gir et hardt og uflatterende lys. Har du selvutløser anbefaler jeg å teste ut forskjellige måter lyset treffet ansiktet ditt og hvilken effekt det gir. Det kameraet jeg bruker (Olympus Pen) har en funksjon som gjør at jeg kan koble det til mobilen og følge med på skjermen hvordan bildet blir seende ut.

Vær obs på hvilken sminke du bruker om du skal bli tatt bilde av. Heavy contour kan se dritbra ut i den rette belysningen, men om bildet blir tatt fra feil vinkel vil du se kjempeskummel ut. Om du ikke har kontroll på hvilken vinkel du vil bli fotografert ifra er det altså anbefalt å holde seg unna den mest ekstreme sminken. Skal du ut på kveldstid er det også greit å droppe foundation med SPF da dette kan krasje med blitsen (som ofte brukes når det fotograferes i mørkere belysning) og du blir seende ut som et spøkelse.

Strike a pose!

Noe av det vanskeligste med å ta bilder er å posere. Om man ikke er veldig naturlig “badass” (hvem er egentlig det?) kan det fort se veldig tilgjort ut. Enten man har en tendens til å “underposere” altså å bare stå der rett opp og ned, eller å “overposere” (som meg) og se ut som en eller annen hysterisk husfrue fra Beverly Hills med en kraftig case av histronisk personlighetsforstyrrelse, er det like ille. Her er det igjen trening, trening ,trening som må til. Sorry, men det fins dessverre ingen snarveier til Rom. Vil du bli fotogen, må du øve på det. Her vil også treningsformer som dans og yoga hjelpe. Har du noen gang sett en profesjonell danser som poserer dårlig?

Finn dine beste vinkler. Er du litt stutttjukk som meg og har lave sko på (som altså gjør deg enda mer stutttjukk) kan du diskre heve deg litt på tå for å se lengre og slankere ut. Dytt gjerne rumpa litt ut bak deg (ja dette vil se komisk ut) og legg gjerne en arm på hofta. Et annet triks er å stå eller sitte i en trapp. Stå for all del ikke rett opp og ned da dette vil få deg til å se ut som en badeball. Om du er lav, få gjerne fotografen til å squatte litt ned, da vil du se høyere ut, min erfaring er at bilder tatt ca i hoftehøyde ser best ut.

Hva er dine hemmelige triks for å se best mulig ut på bilder?