Gratulerer med dagen i dag alle kvinner! Som jeg var inne på i dette innlegget mener jeg vi jenter/kvinner er heldige her i Norge. Vi lever i et ganske likestilt samfunn og mange av de rettighetene vi i dag tar for gitt har ikke vært en selvfølge for våre bestemødre. I forhold til resten av verden har vi kommet langt. Kvinnelige næringslivstopper er helt normalt og kvinnelig statsminister er såå 1981 liksom. Det er ganske uhørt at en jente som skulle ønske å bli snekker ikke skulle få det, og ingen tvinger oss til å stå på kjøkkenet. Ting er kanskje ikke perfekte, men den mannsdominerte “gammelmannsgris generasjonen” er på tur å dø ut. Eller er den det?

I det siste har det i media vært mye snakk om en russelåt med en tekst som ikke akkurat roper 8. mars og #girlpower. Jeg orker ikke nevne i detalj da sikkert alle har fått det med seg og helt sikkert er enige. Ja, det er til å spy av! Klart at det helt sikkert bare er på “gøy” og “kødd for å tjene penger”, men det man burde spørre seg selv om er: Hvordan har dagens unge gutter som er oppvokst i et likestilt samfunn kommet opp med denne kvalmen? Hvor kommer det fra?

“Hvordan har dagens unge gutter som er oppvokst i et likestilt samfunn kommet opp med denne kvalmen?”

Sannheten er at på enkelte punkter så er vi så langt fra likestilt som mulig. Det er ikke noe nytt, men i det siste har det som sagt blitt mer synlig. Igjen kan man spørre seg. Hvor kommer det fra?

Her om dagen satt jeg på YouTube og så gjennom gamle musikkvideoer fra 80-og 90-tallet (som jeg i all hemmelighet digger). Videoene var som jeg husket dem, men jeg bet meg merke i kommentarene. Overraskende mange unge gutter hadde kommentert og alle gikk noe i denne duren: Ah! 90-tallet, det tiåret hvor jenter i musikkindustrien forsatt hadde selvrespekt.” “What! En påkledd jente i en musikkvideo?” “WoW! Så pene jentene var før uten all sminken og horeklærne”.

“Wow! Så pene jentene var før i tiden. Uten all sminken og horeklærne.”

Som jeg har sagt tidligere er jeg for at alle mennesker skal få kle seg og gjøre som de vil. Så lenge de ikke skader noen. At en voksen kvinne velger å spille på sex for å få penger eller oppmerksomhet er i utgangspunktet helt ok. Så lenge hun er voksen, vet hva hun gjør og kan takle eventuelle konsekvenser. Og så lenge hun ikke har “fans”. Problemet oppstår i det øyeblikket hun har masse unge jenter som ser opp til henne og vil gjøre alt for å være som henne. Og ja, dette gjelder ikke bare kjendiser, men alle som har døtre, nieser eller andre unge jenter som ser opp til dem.

Jeg blir egentlig ganske forbanna når jeg ser voksne jenter som velger å kle av seg i media og skræve i utfordrende positurer på bloggen sin og fraskriver seg alt ansvar. Jeg er voksen, jeg gjør som jeg vil! Nei! I det du stiller opp i media (inkludert sosiale media) har du faktisk et ansvar. Kardemommeloven sier at du skal ikke skade andre, du skal være grei og snill og forøvrig får du gjøre som du vil. Tror du helt ærlig at den 12 år gamle jenta som blir kalt hore fordi hun gjør alt hun kan for å være som deg ikke tar skade av det?

Hvorfor er det så vanskelig å være et godt forbilde i dag? Mange “sterke” kvinner kler av seg, opererer seg og bretter seg ut og hevder det har med “empowerment” å gjøre. Det er bare det at for resten av verden virker det ikke sånn. Det er faktisk veldig lett å heller tolke det som mangel på selvrespekt, en følelse av mindreverdighet, usikkerhet og et ønske om å bli sett. Dessverre. Du blir ikke særlig #GirlBoss av å poste rumpebilder på Instagram og skryte av hvor mange kjendiser du har ligget med.

“Hun danser som en hore.” Nei! hun gjør ikke det. Hun danser fordi hun koser seg og har det gøy. Det er viktig at unge gutter lærer dette. Men hvordan skal de det når alt de ser rundt seg er jenter som byr seg fram i alle vinkler og positurer? Jeg mener absolutt ikke at ansvaret ligger hos jentene, de er ikke nødvendigvis engang klar over hvilke signaler de sender, men er det ikke litt forståelig at unge gutter får visse forventninger når jenta han dater ligger stønner og vrir seg halvnaken på snap?

“Du har faktisk et ansvar!”

Det er ikke lett å føle seg verdifull så lenge samfunnet sier at det eneste som gir deg verdi er kropp og utseende. Vi er nødt til å ta ansvar å fortelle unge jenter at det fins andre ting i livet som gir glede og verdi enn hvordan de ser ut. Vi er nødt til å lære dem at det at en gutt vil ligge med dem fordi de er sexy kledd, ikke betyr at han er forelsket. Vi er nødt å lære dem at det går an å være pen og sexy, uten å være naken. Mest av alt er vi nødt til å se dem. Se dem for den de er, ikke bare når de er veldig pene eller byr seg fram. Ting som vi voksne ser på som ufarlige er ikke nødvendigvis det for en ti år gammel jente. One night stands, suging og lettkledde bilder har ikke noe å gjøre i livet til en tolvåring, men husk at når man selv er 12 er jo det eneste man ønsker å være 20.

“Ting vi voksne ser på som ufarlige er ikke nødvendigvis det for en ti år gammel jente.”

Det mange av dagens toppbloggere har fått til er egentlig helt fantastisk. Tenk å starte sitt eget firma som tenåring å tjene mer enn sine foreldre som 20 åring. Det er utrolig hardt arbeid å drive en blogg, ikke bare fjas som mange tror. Det kan jeg skrive under på. Mange bloggere er skikkelige #GirlBosses. Likevel er det aldri dette det fokuseres på. Det er sminke og rumpeoperasjoner og annet fjas. Dette er det som blir skrevet om i media. Det fins en haug talentfulle, kreative folk, men av en eller annen grunn ønsker media kun å fokusere på det fordummende. Det er ingen suksessfulle menn som blir spurt om hvilket treningsprogram de bruker for rumpa under intervjuer. Er det rart unge jenter blir forvirret? Vi forteller dem at de kan bli hva de vil men samtidig at for å bli “noe” i 2017 er det rumpeløft, botox, å ligge med kjendiser og delta i Paradise Hotel som gjelder.

“Vi forteller dem samtidig at for å være noe i 2017 er det rumpeløft, botox, å ligge med kjendiser og å delta i Paradise Hotel som gjelder.”

Så i dag på kvinnedagen er det dette som er mitt høyeste ønske for framtiden. At unge jenter skal få vokse opp med gode rollemodeller. At de skal vokse opp å vite at de har verdi, og den ligger ikke kun i kropp og utseende. At de skal kunne føle seg så trygge på egne grenser at de selv velger hvem de skal dele kroppen sin med. At de skal slippe å bli kalt for horer, selv om de kanskje skulle drite på draget å sende feil snap til feil fyr. At de skal kunne kle seg som de vil, men heller ikke føle de må kle seg på en måte som gjør dem ukomfortabel bare for å bli sett.  At de skal ha drømmer som går utover det å ligge med en kjendis og komme inn på VIP avdelingen på Stureplan. Det er mitt ønske for framtiden.