Hvordan bli mer produktiv og få ting gjort?

Å få ting gjort er ikke alltid like lett. Det går ofte litt i dagene. Enkelte dager kan man være kjempe produktiv å få en hel masse gjort, mens andre dager har man helst lyst å krype under dyna og bare se Netflix hele dagen. Ønsker man å opprettholde en blogg, følge et treningsprogram, eller komme seg igjennom studier på best mulig måte er det anbefalt å jobbe jevnt og trutt i stedet for å ta skippertak innimellom. Jeg har personlig svært god erfaring med skippertak metoden. Jeg kan sløve og utsette i ukevis for virkelig å sette inn the big shots når fristen nærmer seg. Ulempen med dette er at jeg blir veldig utslitt og resultatet blir ikke alltid så bra som jeg ønsker heller.

Når man driver en blogg, uansett om det er på heltid eller bare en hobby, er man nødt til å lære seg å organisere tiden sin. Det er ingen som henger over deg og tvinger deg til å jobbe så man må bli veldig flink til å drive seg selv. Noe som ikke alltid er like lett. Det fins utrolig mange produktivitets tips der ute og for å være helt ærlig så er de fleste ganske ubrukelige. Å skrive to do lister, planlegge dagen din, sette deg mål etc. Dette har ihvertfall aldri hjulpet meg. Jeg kan planlegge til jeg blir gul og blå, men det betyr fortsatt ikke at jeg klarer å få gjort noe når jeg setter meg ned. Det er derimot andre ting som har hjulpet meg og i dag tenkte jeg at jeg skulle skrive en liten liste over de teknikkene som faktisk funker.

Produktiv

Fokus

Det aller viktigste du kan gjøre om du ønsker å bli mer produktiv er å forbedre ditt fokus. Min erfaring er at alle to do lister i hele verden ikke kan gjøre noen forskjell om man er ufokusert. Når man derimot trener på å øke fokus og konsentrasjon, er det fantastisk hva man kan få til. Dessverre lever vi i en verden som ikke bare krever multi tasking, men i tillegg er full av distraksjoner til enhver tid. Her er mine beste tips for å bli mer fokusert i hverdagen.

  • Mediter. Meditasjon har veldig mange gode og dokumenterte effekter, blant annet økt fokus. Sett av 10 minutter om morgenen til å meditere hver dag. Det fins mange forskjellige måter å meditere på. Du kan bruke mantra, mindfulness, guidet meditasjon, vipassana, binaural beats osv. Det ligger mange videoer du kan bruke på YouTube. Eventuelt kan du også laste ned en meditasjonsapp. På grunn av det sinnsyke tempoet vi har i samfunnet i dag har det aldri vært viktigere å ta seg tid til å meditere. Heldigvis er det kjempeenkelt å lære det med alle appene og tutorials som fins på nett.
  • Legg bort Facebook, Snap og Instagram. Det fins seriøst ikke verre tidstyver enn sosiale media. Man kan bli svært overrasket over hvor mange timer som går bort på Facebook tull. Sett gjerne av litt tid til sosiale media, men ikke ha det i nærheten hele tiden. Slå av alle notifikasjoner på telefonen så så du slipper å gå å smugtitte på telefonen hvert minutt for å sjekke om du har fått snap eller ny like på det siste Instagram bildet. Klarer du fortsatt ikke å la vær å sjekke? Logg ut av alle appene og sjekk kun i det tidsrommet du har satt av til sosiale media. Det høres kanskje brutalt ut, men morgendagens vinnere vil være de som mestrer dette.
  • Gjør en ting om gangen. Vi har av en eller grunn fått for oss at multitasking er så tidsbesparende og fantastisk, men forskning viser at det faktisk gjør deg både dummere og mindre effektiv. Her kan to do listene komme inn handy. Følg lista og gjør kun en ting om gangen. Kryss ut for hver ting som er gjort. IKKE prøv å spare tid ved å gjøre to ting samtidig!
  • Vær mindful. Prøv å øv på å være tilstede i alt du gjør i løpet av dagen. Det vil være veldig vanskelig å være tilstede hele tiden, men tren på å gjøre det i små doser. Når du pusser tennene om morgenen, når du har en samtale med en kollega på jobb (ja, selv om det er kjedelig), når du lager middag etc. Det er med mental trening som med fysisk trening, man blir god på det man trener på dag etter dag.

Unngå å sammenligne deg med andre

Gå for all del ikke i den fella at du begynner å sammenligne deg med andre. Som jeg skriver om i dette innlegget så er det ingenting som er mer ødeleggende for selvtillit og produktivitet som det. Vi er alle forskjellige. Vi har ulike utgangspunkt, forskjellig stil og vår helt egen måte å gjøre ting på. Å sammenligne seg vil aldri gjøre deg bedre, det vil bare få deg til å føle deg mislykket. Ønsker du å være produktiv så burde du unngå å lese om hva som er normale resultat, gjennomsnittlig bloggtrafikk, hva som er normalt å øke i knebøy for hver uke etc. Alt sånn er individuelt uansett. Bruk heller energien din på å jobbe mot det du ønsker og drit i hva naboen holder på med.

Prioriter

Vi har alle de samme 24 timene i døgnet. Selvfølgelig vil det være forskjell i hvor mye vi har å gjøre og hvor mye overskudd vi har. Er man en ung, barnløs student vil man så klart a mer tid en en firebarnsmor i full jobb. Det er derimot sånn at vi ser at i enkelte tilfeller vil firebarnsmoren være den som får mer gjort. Selv om vi ikke liker å høre det handler det dessverre mye om prioriteringer. Ønsker du å frigjøre mer tid for å oppnå dine mål er der noe som må ryke dessverre. Jeg anbefaler TV-titting og Facebook. Det er utrolig hvor mye tid man sparer ved å unngå å se på TV om kveldene, eller sitte å fjase på Facebook.

Rutiner

Jeg er i utgangspunktet ikke et rutine menneske og syns rutiner er kjempekjedelig. Likevel har det vist seg at nettopp gode rutiner har hjulpet meg veldig med å bli mer produktiv. Selv om det er kjempekjedelig med rutiner er det enkelte områder i livet hvor det er greit å ha rutinene i boks om du ønsker å prestere på ditt beste.

Min erfaring er at uansett hvor uinspirert man føler seg i utgangspunktet, hjelper det ofte å sette seg ned å gjøre det en skal. Gjerne til en fast tid hver dag. Vi tenker ofte at inspirasjonen må komme først, men ofte er det faktisk motsatt. Sett deg ned å bare begynn, så vil inspirasjonen komme etterhvert. Andre rutiner som er greit å ha inne er blant annet.

  • Trening. Trening hjelper faktisk utrolig mye på produktiviteten. Ikke bare gir det mer overskudd, men det er utrolig hvor mange gode ideer som popper opp når man er på trening. Om man sitter skikkelig fast i et prosjekt eller en oppgave hjelper det ofte å stikke en tur på trening, eventuelt rusle seg en tur.
  • Søvn. Av og til kan det kjennes ut som at døgnet ikke har nok timer og det er fristende å bli sittende oppe til langt på natt for å føle at man får litt mer tid. Dessverre vil dette på lang sikt kun føre til at man blir mindre produktiv. Vi vet alle at vi trenger søvn, men her er det også viktig med rutiner på søvn. Min erfaring er at jeg fungerer aller best om jeg legger meg og står opp til samme tid hver dag. Selv om jeg elsker å sove, og gjerne sover 9 timer, har jeg alltid mer overskudd om jeg legger meg og står opp forholdsvis tidlig.
  • Mat. Det høres kanskje selvfølgelig ut, men det fins sikkert flere som meg der ute. Når jeg går skikkelig inn for en oppgave kan jeg faktisk glemme å spise. Eventuelt tyr jeg til noen raske karbohydrater som en bolle eller noe. Jeg hadde aldri trodd det tidligere, men hvordan og hva jeg spiser har faktisk mye å si på hvor produktiv jeg er. Jeg kommer aldri til å være en som spiser hver tredje time og alltid får i meg fem om dagen, men jeg prøver å få i meg ordentlig mat minst tre ganger om dagen 80% av tiden.

Når ingenting funker

Det er bare å innse det. Enkelte dager er det helt umulig å få gjort noe som helst. Man føler seg sliten, umotivert og uansett hvor mye man prøver klarer man ikke å produsere noe halvhjertet oppgulp engang. Det er nå Pizza og Netflix kommer inn i bildet. Det er nemlig utrolig viktig å slappe av og gjøre noe gøy og lystbetont innimellom. Når man jobber mot et mål kan det være lett å bli så oppslukt i det at man glemmer å leve. Av og til er gode venninner, en god vin og gamle repriser av Sex and the City just what the doctor ordered.