Feminismen er i vinden for tiden og nå har den også nådd moteverden. “We should all be feminists” mener Dior denne sesongen, mens Prabal Gurung mener at “The future is female”. Men hva vil det egentlig si å være feminist?

Når folk spør meg om jeg er feminist blir jeg litt sånn…øhmm..? Ja jeg er selvfølgelig for at kvinner og menn skal ha like rettigheter. Jeg er for menneskerettigheter. Jeg mener at alle må få gjøre som de ønsker så lenge det ikke er ulovlig eller skader andre. Grunnen til at jeg nøler er at i dagens samfunn har dessverre ordet mistet sin betydning.

Ja jeg er feminist, men jeg er ikke tøff. Jeg har ikke alt under kontroll til enhver tid. Jeg har ikke steinansikt eller pokerfjes. Jeg er ikke den som alltid klarer å stå opp for meg selv hundre prosent. Jeg er av og til skikkelig usikker på meg selv. Jeg elsker sminke og har langt hår, selv etter fylte 30. Jeg orker ikke skjule faktumet at jeg ønsker å se bra ut. Jeg foretrekker å være i et forhold og jeg liker rosa. Jeg har ikke noe brennende ønske om å kaste bh’n, eller resten av klærne for den sags skyld, for “en god sak”. Jeg er ikke den som roper alle mine sterke meninger i trynet på alle jeg møter, og jeg hater ikke menn. Ihvertfall ikke alle menn.

Jeg syns det er synd, men vi har gjort feministen til noe som er vanskelig for jenter/kvinner i dagens samfunn å relatere seg til. På den ene siden har du det vi kvinner ser på som en feminist. En tøff “jernkvinne” som alltid har alt under kontroll. Hun er mektig og viser aldri følelser. Hun er aldri nervøs eller usikker på seg selv. Hun får aldri pms eller emosjonelle utbrudd. Hun fnyser av jenter som bruker tid på utseendet fordi hun er så utrolig sikker på seg selv at slike ting er for pyser med dårlig selvfølelse. Hun er uavhengig og klarer seg utmerket alene da hun mener kvinner ikke trenger en mann ved sin side.

På den andre siden er det det menn gjerne tenker når de hører ordet feminist. En hårete bølle av en kvinne som bryr seg null om utseendet, men alt om å tråkke på menn. Er det egentlig rart jenter flest sliter litt med å identifisere seg som feminist? Ordet feminist har blitt like betent som ordet Gud i dagens samfunn. Feminismen trenger en makeover.

“Feminismen trenger en makeover.”

Vi kvinner har kjempet i mange år for å fjerne oss fra de gamle tradisjonelle kjønnsrollemønstrene. Her i Norge har vi kommet langt. Det burde være en selvfølge at alle mennesker, kvinner, menn, transkjønnede, homofile, hetrofile kvinner i mannsyrker, hetrofile menn i kvinneklær, homofile kvinner i manneklær, muslimer i hijab, muslimer i bunad, kristne i velur bukser etc. får lov å leve sine liv som de ønsker. Igjen så lenge det ikke skader andre mennesker.

Det er bra med likestilling, men vi har tatt likestillingen et steg for langt. Vi har bestemt at alle skal være like. At alle skal være menn. Det er ikke til å stikke under en stol at det er de såkalte maskuline verdiene som står høyest i dagens samfunn. This is a mans world. De siste to tusen årene (minst) har vært den hvite manns verden. Vi ser gjerne på egenskaper som maskuline og feminine. Jeg orker ikke gå inn på hvorfor det er sånn. Vi kunne like gjerne kalt det for venstre og høyre, eller yin og yang. I en perfekt verden er det balanse mellom disse “maskuline og feminine energiene”. Problemet er at vi i dag har forkastet alle de feminine verdiene. Ingen, ikke en gang kvinner selv ønsker å omfavne de feminine egenskapene. Fordi vi ser på dem som svake.

“Vi ønsker ikke omfavne de feminine verdiene fordi vi ser på dem som svake.”

De maskuline verdiene som blant annet pågangsmot, styrke, utholdenhet, stolthet og fornuft blir sett på som overlegne egenskaper i dagens samfunn. Alle disse egenskapene er gode å ha, men er dagens samfunn perfekt? Nei, og det er fordi vi har en for sterk overvekt av disse maskuline egenskapene. I tillegg blir de ofte misbrukt av folk som prøver å styre sitt egne indre kaos ved å utøve makt overfor andre. For mye yang, for lite yin. De såkalte feminine egenskapene, “myke” verdier som empati, omsorg, følelser, kreativitet osv blir sett på som mindre viktige. Jeg tror at skal vi komme oss videre som samfunn må vi gi mere rom for disse feminine verdiene. Rett og slett for å få mere balanse.

“Skal vi komme oss videre som samfunn må vi omfavne de feminine verdiene.”

Jeg sier absolutt ikke at kvinner ikke kan være målbevisste og at menn ikke har empati. Det er ikke det jeg vil fram til her. Vi har alle en god blanding av både feminine og maskuline egenskaper i oss. Eventuelt venstre- eller høyre hjernehalvdel  dominante verdier om det høres bedre ut. Poenget er at vi som kvinner må innse at for å være feminist, for å finne vårt maktsenter, trenger vi ikke å bli menn. Vi trenger bare være oss selv.

Mennesker som er opptatt av åndelighet snakker ofte om noe som kalles “the divine feminine”. De feminine egenskapene i sin “høyeste” form. Akkurat som de maskuline egenskapene kan misbrukes ved at f.eks målbevissthet blir til maktmisbruk, kan også de feminine verdiene misbrukes. Empati kan bli til naivitet og det å være i kontakt med følelsene kan bli til hysteri. Jeg tror dette er noe av grunnen til at vi har forkastet de feminine verdiene i dagens samfunn. Vi ser på de som svake, og i sin laveste form er de kanskje det, men det er ingenting svakt over “the divine feminine”.

The future is female t-skjorten visste seg å være en ripoff av en helt lik t-skjorte lagd av en kvinnelig bokhandel i 1975. Men uansett hvem som står bak, har det noe for seg? Tilhører fremtiden oss kvinner? Jeg mener at kvinner har veldig mye å tilføre samfunnet, som kvinner ikke som menn. Jeg ser fram til den dagen vi, både kvinner og menn kan pynte oss uten å bli sett på som litt dumme. Jeg ser fram til den dagen det blir lov å si at nei, jeg er ikke perfekt, jeg er faktisk vettskremt, men jeg er her uansett. Jeg ser fram til den dagen det er lov til å felle en tåre på jobben når ting ikke gikk som de skulle. Jeg ser fram til den dagen vi kan ha forståelse, omsorg og empati med hverandre fordi vi også vet hvordan det føles. Jeg ser fram til den dagen hvert individ, være seg kvinne eller mann kan velge karriere, eller å være hjemme med familien. Ut ifra eget ønske, ikke hva samfunnet forventer av dem. Med andre ord framtiden er menneskelig. Så om det fins en t-skjorte med slagordet “the future is human” skal jeg gledelig gå med den. Mote eller ikke.