Hvordan redigere dine Instagram bilder for best mulig resultat

Jeg må innrømme jeg har et slags hat/elsk forhold til Instagram. Jeg hater alt stresset med likes og følgere og ikke minst det skitne spillet som foregår bak kulissene. Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen. Det er folk som er villig til å selge sin egen bestemor billig for 15 minutter med Instagram fame. Det er vondt å være vitne til. På den andre siden elsker jeg Instagram. Når man tar det som det det faktisk er, en plass å dele bildene sine på, og ser bort i fra “spillet”, er det en genial platform. Det er ikke nødvendig å ha perfekte Instagram bilder, men det kan absolutt være en fordel at de er så pene som mulig.

Det finnes mange eksempler på mennesker som har blitt kjente og/eller tjent seg rike på grunn av sin Instagram profil. Det toget har kanskje gått i 2017, men undervurder likevel ikke makten av en flott Instagram profil. Det kan fortsatt åpne endel dører. Jeg har kanskje ikke så vanvittig mange følgere, men jeg har møtt så mange flotte folk der som har lært meg utrolig mye. Inkludert hvordan man redigerer sine Instagram bilder på best mulig vis. Dette tenkte jeg at jeg skulle dele med dere i dag.

Appene du trenger

For å redigere Instagram bilder på telefonen trengs en fotoredigeringsappp, gjerne flere. Disse fins det etterhvert mange av, men jeg skal da naturligvis ta for meg de jeg selv bruker. Disse er VSCO, Snapseed, Facetune, After Focus og min nyeste favoritt, Lightroom. Alle disse appene er i utgansgspunktet gratis, untatt Facetune og After Focus som koster rundt 40kr og 11 kr.  Det er også mulig å kjøpe ekstra filter til VSCO.

VSCO

VSCO er kanskje den mest brukte fotoredigeringsappen der ute. Det som gjør VSCO så overlegne er filtrene. De er blant annet mye mer naturlige enn alle andre filtre jeg har prøvd. Jeg er i utgangspunktet ikke noen fan av filter, men skal du bruke et, bruk et fra VSCO.

Ønsker du lyse, kalde bilder med lite farger bruk HB1. Dette filteret er perfekt for typiske lyse/hvite Instagram bilder som har vært veldig populære de siste årene. Ønsker du en faded og utvasket look gå for F2 (kald) eller F3 (nøytral). Ønsker du en viss retroeffekt på bildene dine prøv M eller P serien. Vil du heller ha fargesterke bilder med høy kontrast (perfekt for feriebilder og beachshots) prøv K eller C serien. Om du er typen som helst vil ha bildene så naturlige som mulig men ønsker å lysne bildene og øke kontrasten litt, bruk S seien.

Du kan se hvordan hvert VSCO filter blir seende ut HER og HER.

Instagram bilder

Snapseed

Snapseed er en annen bra redigeringsapp. Jeg bruker aldri filtrene her da der er alt for unaturlige for min smak. Snapseed har derimot mye annet bra å by på. Det jeg bruker denne appen til mest er dodge and burn. Det fins et verktøy som heter pensel her hvor du kan velge å bruke gjøre enkelte områder i bildet lysere eller mørkere. Jeg bruker penselen til å lysne bakgrunnen for å få den helt hvit. Er det et område i bildet som ble for mørkt, eller for lyst kan du kontrollere dette ved å sveipe over partiet med pensel verktøyet. Du kan også velge å justere metning og temperatur akkurat der du trenger det med penselen.

Jeg bruker også Snapseed til å fjerne eventuelle flekker eller andre ulumskheter som har sneket seg med på bildene. Du gjør dette ved å bruke funskjonen rensing. Tar du mange selfies og ønsker litt ekstra glød i ansiktet kan du velge å legge på litt “glamour glow” her også. Bare pass på at det ikke blir for mye.

Facetune

Facetune er som navnet tilsier en app laget spesielt for å “tune” fjeset. For selfies med andre ord. Jeg har personlig ikke noe problem med at folk velger å “pynte litt på sannheten” så lenge det ikke tar helt av. Instagram skal være pent ja, men husk at du vil helst fortsatt se ut som et menneske. Jeg bruker Facetune til tre ting. Whitening for å fjerne eventuelt gulskjær i bildet, details for å gjøre detaljer skarpere og smooth for å jevne ut huden min litt.

After Focus

Ønsker du effekten med et skarpt objekt i forgrunnen og uskarp bakgrunn, men mangler en 1.8mm linse, har jeg gode nyheter til deg. Nemlig After Focus. Denne appen gir deg muligheten til å få uskarp bakgrunn selv på bilder tatt med mobil. Det skal sies at effekten ikke blir på langt nær så bra som med DSLR kamera og linse med lavt f-stopp. Sammenlignet med andre “blur” funskjoner jeg har prøvd blir likevel dette mye bedre og mer naturlig. Her er et bilde jeg har tatt med vanlig linse og redigert i after fokus. På langt nær perfekt, men absolutt ikke ille heller.

Lightroom

Dette er min nyeste favoritt. Jeg bruker Lightroom til all annen justering som lysstyrke, kontrast, temperatur, tint, klarhet også videre. Ma kan også gjøre det hvite i bildet hvitere og det sorte mørkere. Før var det mulig å bruke split toning og kontrollere HSL med denne appen, noe som gir deg full kontroll over fargene i bildet. Det virker dessverre som det har vært en oppdatering og denne funksjonen er ikke tilgjengelig i gratisversjonen lengre. Jeg er fortsatt veldig glad i Lightroom da jeg syns bildene blir veldig pene når jeg justerer dem her.