perfekt kropp

Hvordan få en perfekt kropp

Jeg har ikke skrevet så mye om kropp og utseende på denne bloggen her før. Det er en grunn til det, men i dag føler jeg tiden er inne til å si noe som trenger å bli sagt. Det handler om vår evinnelige jakt på en perfekt kropp. Det er fint at det fins mennesker som ønsker å gjøre noe med det sinnsyke kroppspresset vi blir utsatt for, men gjør alt dette fokuset det bedre? Hjelper det virkelig å se 62 år gamle “uperfekte” og veldig nakne Oddbjørg brette seg ut i alle vinkler på forsiden av Dagbladet? Hjelper det å skylde på media, mens vi fråtser i alle tulleartiklene på Side 3? Eller fins det en mulighet for at dette kan bekjempes på en annen måte? Jeg mener det, men svaret ligger ikke i mer problemfokus. Svaret ligger i det du kan gjøre selv.

Du er faktisk sjef i ditt eget liv selv om det kanskje ikke kjennes sånn ut, og du har mye mer makt enn du tror. Jeg ble inspirert til å skrive dette innlegget etter å ha sett en video av bloggeren Styleconnection som noen delte på Facebook her om dagen. Jeg kan kjenne meg veldig igjen i den frustrasjonen hun kjenner på. Den maktesløsheten. At man kjemper en kamp mot et system så mye større enn en selv. En kamp man er dømt til å tape. Jeg har kjent på dette selv. Jeg har innsett at jeg ikke kan redde verden. Det jeg kan derimot, er å redde meg selv.

Det er ditt valg

Jeg har så lenge jeg kan huske hatt et mildt sagt anstrengt forhold til min egen kropp. Nå har jeg rukket å bli 33 år gammel, og mens jeg nok aldri vil bli helt fornøyd, har jeg funnet ut at det faktisk går an å få det bedre. Mye bedre. Vi har så vidt vi vet bare et liv. Dette livet kan bli fylt med mange fantastiske opplevelser, men også med sorg. Vi kan ikke kontrollere alt som skjer med oss i livet, men når det kommer til en ting har vi faktisk et valg. Livet er for kort til å kaste det bort på å hate seg selv og sin egen kropp.

“Livet er alt for kort til å kaste det bort på å hate sin egen kropp.”

Jeg snakker av egen erfaring når jeg sier at det går an. Det går an å få det bedre. Det går an å ta tilbake makten over sitt eget liv. Det går an å lære seg å leve med den kroppen man har. Det går an å bli fornøyd med seg selv. Man kan skylde på media og bloggere og motemagasiner, men sannheten er at det vil aldri føre noen vei. Media ønsker å tjene penger på deg, og som vi alle vet, “money rules the world”.  Å kjempe mot “makten” blir som å kjefte på PC skjermen fordi det er et bilde av Donald Trump der. Han vil ikke høre deg. Så istedet for å klage over den syke verden vi lever i, vil jeg i dette innlegget gi deg noen tips. Konkrete steg du kan ta for å lære deg å få det bedre med deg selv og din kropp. Take it, or leave it.

Skift fokus

Det du fokuserer på vokser (Nei gutter, øynene opp fra boxern! Det funker ikke sånn!) Når ditt fokus kun ligger på kroppsform og utseende (og gjerne det du ønsker å forbedre), vil din misnøye “vokse” i form av av at du jakter en mållinje som flytter seg stadig lengre fram.

Jeg har personlig aldri møtt et menneske som har vært helt fornøyd med egen kropp, men jeg har hørt om dem. Disse mytiske skapningene viser seg ofte å være godt voksne damer (som “Oddbjørg” i Dagbladet). Ikke de som i samfunnets øyne burde være mest fornøyde. De unge, tynne og smellvakre. Faktisk er ofte disse de aller verste. De vet de ser bra ut, men det er aldri bra nok. Disse sparer gjerne alltid til silikonpupper, eller var det rumpe. Fordi det er alltid noe som er feil. Man må rett og slett skifte fokus selv om jeg vet det kan være vanskelig.

“De unge, slanke og smellvakre er ofte de verste. De vet de er pene, men det blir aldri bra nok. Disse sparer nesten alltid til silikonpupper selv om de overhodet ikke trenger det.”

Når man har kroppsissues blir man nesten som en junkie. Man søker aktivt opp informasjon om hvordan bli penest mulig, og man klarer ikke å la være å klikke på silikon saker i media. Det er det første en må slutte med. Man kutte ut å lese saker om silikonrumper på Nettavisen. Man må slutte å lese halvnakne silikonblogger. Man må “unfollowe” den lekre fitnessbaben på Instagram. Man må rett og slett gå “cold turkey”. Dette kan være like vanskelig som å kutte sukker eller å slutte å røyke (snakker av personlig erfaring), men det må faktisk gjøres. Selv om det ikke kjennes sånn ut er det til syvende og sist du som har makten. Makten til å velge bort kroppshysteriet. Hvis du er så heldig å ha to bein du kan gå med, ta med deg beina og gå en tur i skogen og hør på fuglesangen.

Du er summen av de 5 menneskene du henger mest med

Et flåsete utsagn som hentet rett ut av et Tony Robbins seminar, men det er sant. Man blir påvirket av de menneskene man har rundt seg. Jeg vil ikke være så drastisk å si at man skal kutte ut alle vennene sine hvis de har et negativt fokus. Likevel vil jeg påstå det er bedre å være alene enn å være med mennesker som drar deg ned. Hvis du henger med en gjeng som er over gjennomsnittet fokusert på kropp og utseende, er sjansen stor for at du selv blir det. Hvordan ville livet ditt sett ut med mennesker som støtter deg 100% og aksepterer deg akkurat sånn du er? Mange er heldige og har dette i livet sitt, andre ikke.

Hvis du henger i et miljø der alt handler om status og utseende. Et miljø hvor man drar på byen hver helg og møter mennesker som kun vurderer deg utifra ditt ytre, eller hvor mange Instagram følgere du har. Kom deg ut nå! Det er kanskje ikke så lett å se det, men dette er skadde mennesker og ved å henge med dem vil du etterhvert adoptere deres holdninger. Det fins faktisk mennesker der ute som har dypere verdier og som vil akseptere og elske deg akkurat som du er. Du finner dem dessverre sjeldent på Tinder.

“Det fins mennesker der ute som vil akseptere og elske deg akkurat som du er, men du finner dem sjelden på Tinder.”

 

Du har allerede en perfekt kropp

Vi hører ofte at vi skal være takknemlig for det vi har. Tak over hodet, en varm seng, mat på bordet og muligheten til å gå trygt på gata uten å få en bombe i hodet. Problemet med dette er at det kun funker hvis du faktisk har opplevd sult, eller utryggheten ved å bo i et krigsrammet land. Om du er en vanlig norsk ung jente (eller gutt) er sjansene større for at dette bare vil gi deg dårlig samvittighet. Nå er du altså et egoistisk og dårlig menneske i tillegg til å være “tjukk og stygg”. Det hjelper med andre ord lite når andre sier at man skal være takknemlig for at man i det minste har en kropp som fungerer.

Det er likevel her mye av svaret ligger. Man må rett og slett trene på å være glad for at kroppen fungerer. Hvis den ikke fungerer 100%, må man trene på å være glad for det som faktisk gjør det.

I utgangspunktet har du en helt perfekt kropp. Den jobber hele tiden med at du skal ha det best mulig. Den sier ifra når den er sulten. Den kjøler deg ned når du er varm. Den sier også ifra når den ikke har det bra. Når du ikke tar hensyn til den. Dette er faktisk for å hjelpe deg, ikke for å straffe deg. Lær deg å lytte til kroppens signaler og spill på lag med den. Ikke fortell den at den er tjukk og stygg etter den har jobbet hardt hele dagen med å opprettholde homeostase.

Ta vare på deg selv

Jeg vil ikke sitte her og lyve deg opp i trynet. Vi har en tendens til å foretrekke en viss type kropp, da gjerne en forholdsvis slank en. Grunnen til dette er noe helt annet enn du kanskje tror. Mennesker er tiltrukket av helse. Av mennesker som tar vare på seg selv, og som liker seg selv. Fordi dette er noe som er bra for oss og som vi ønsker selv. Mye av det vi ser av såkalt “fat shaming” i dagens samfunn er et resultat av at folk blir ubevisst trigget av det de tolker som selvhat. Altså det å ikke ta vare på seg selv.

At overvektige mennesker blir skammet er helt grusomt. Det kan kanskje hjelpe å tenke på at det ikke er personlig. Det handler ofte om mobberen selv og deres ubevisste “demoner” i forhold til eget selvhat. Med andre ord, mobberen hater ikke sitt offer, han hater seg selv. Si meg, hvis du er helt fornøyd med deg selv, har du da behov for å rakke ned på andre?

“Hvis du er helt fornøyd med deg selv, har du da behov for å rakke ned på andre?”

Det beste du kan gjøre er å være god mot deg selv. Husk at mennesker som rakker ned på andre, ofte har store problemer selv. Ikke la andre få definere din verdi. Ta vare på kroppen din og gi den det den vil ha av både bevegelse og næringsstoffer. Ikke tenk at du skal være så tynn. Vi er alle forskjellige og noen kler virkelig å være litt større. Ikke bli overfokusert på å være “sunn” heller. Det er ikke sunt.

Igjen her er det viktig å fokusere på det positive. Ligget på sofan og spist dritt hele dagen? Spis et eple og smør deg inn med en deilig fuktighetskrem. Tenk på mat som noe du trenger og som gir deg energi til å utføre de aktivitetene du trenger. Jo bedre kvalitet på maten, mer kvalitet vil det være på energinivået. Ikke straff deg selv hvis du spiser litt junk innimellom. Mat er mat, og en pizza er faktisk bare brød med tomatsaus, ost og eventuelt kjøttpålegg. Fokuser heller på hva du kan legge til kostholdet (bær, frukt, grønnsaker) i stedet for det du burde fjerne i følge VG.

Pene jenter blir også triste

De aller fleste av oss ønsker å være pene. Men vet vi egentlig hvorfor? Fordi de pene blir behandlet bedre? Fordi de lettere får “fame”, sugardaddys og Chanelvesker? Hvordan ble dette et mål på lykke? Det er mye som tyder på at det som gir oss lykke i livet er gode relasjoner og mestringsfølelse. Ikke Instagram følgere.

“Det er mye som tyder på at det som gjør oss lykkelige er mestringsfølelse og gode relasjoner.”

Pene mennesker kan også slite i relasjoner. Pene jenter opplever også at typen er utro. De opplever (kanskje enda oftere?) også å bli baksnakket og mobbet. De kan også føle at de ikke strekker til. Pene jenter blir også triste. Og ikke minst, pene jenter blir også gamle. Kan det hende at det du leter etter har egentlig ingenting med utseende eller perfekt kropp å gjøre?

Dig deep

Dette er det siste, men kanskje viktigste punktet. Det er vanskelig, men mestrer du dette vil alle punktene ovenfor falle på plass av seg selv. Jeg kan kun snakke for meg selv her, men jeg sier det likevel. Grunnen til at du hater kroppen din er ikke at den er tjukk og stygg. Enten man er objektivt tjukk eller tynn, er det min erfaring at det ofte ikke er kroppen det er noe i veien med. Det sitter mer i hodet. Å prøve å fikse på kroppen for å fylle det indre tomrommet er som å prøve å fikse sveisen ved å gre på speilet. Jeg sier ikke at det må være sånn for alle, men er du av typen som har veid det meste, men aldri blir fornøyd er sjansene store for at problemet ikke er kroppen. Heldigvis bor vi i Norge og det fins hjelp å få hvis du trenger.

“Å prøve å fikse på kroppen for å fylle et indre tomrom er som å prøve å fikse på sveisen ved å gre på speilet.”

Det er ikke mitt ønske å virke belærende, jeg vil rett og slett dele mine erfaringer hvis det kan hjelpe. Jeg føler på en måte at vi har et ansvar. Det er synd å si det men det er vår generasjon som har skapt dette problemet, og nå lærer vi det videre til den neste. Vi kan skylde alt vi vil på bloggere, men fakta er at barn lærer av sine foreldre.Vi har selv et ansvar å ta tak i egne “issues”. Om ikke for oss, så ihvertfall for vår neste generasjon. Det hjelper dessverre ikke å bare snakke om det, vi må faktisk leve det.

Det er en grunn til at jeg har valgt å bruke akkurat de bildene jeg har. Vi kan ikke gjøre en fiende av kropp. Vi kan ikke nekte for at kropp kan være estestisk vakkert og at vi derfor alltid vil være opptatt av det. Halvnaken og naken kropp har alltid vært brukt i kunst, men det må kunne være mulig å se en pen kropp uten å føle oss mindreverdige. Det vi virkelig trenger å lære vår neste generasjon er at de er så mye mer enn en kropp. At de er født perfekte akkurat slik de er og at deres verdi aldri vil påvirkes av hvordan kroppen deres ser ut.

(*Bildene i dette innlegget er min personlige vri på bilder jeg har hentet fra Mario Testinos bok “In your Face” som anbefales på det varmeste om du liker motefotografi. Boka kan kjøpes HER.)