kreativitet

Hvordan bli mer kreativ?

Jeg bruker å si at kreativitet er den nye Chanel, noe som kanskje høres rart ut men la meg forklare. Kreativitet, eller evnen til å tenke kreativt noe av det mest verdifulle vi mennesker har. Spesielt i dagens samfunn hvor vi alle står i fare for å bli erstattet av maskiner på jobben. Maskiner kan erstatte mye, men ikke den kreative prosessen.

Alle har godt av å utvikle sin kreativitet, men som blogger er dette kanskje den viktigste egenskapen du trenger. Det er lett å gå litt i kjellern etter å ha sjekket Instagram feeden med all den overflod av Chanel vesker og Valentino hæler det innebærer. Hvordan skal noen gidde å lese min blogg? Ikke eier jeg en Chanel boy bag, ikke er jeg rumpeoperert og ikke er jeg naken.

Man kan bli demotivert av mindre, men det fins nemlig en ting som trumfer all verdens Chanel, YSL og silikonrumper på ferie. Noe som vil gjøre deg mye mer verdifull som blogger enn alle verdens Valentino sko. Det er noe alle har, eller kan lære seg. Det er kreativitet.

Hva er egentlig kreativitet?

Før du tenker at jeg bare prater bullshit og at selvfølgelig vil Chanelvesker og silikonrumpe være det som får deg opp og fram i livet, kan jeg ihvertfall påstå at kreativitet vil i det minste gjøre deg mer lykkelig på lang sikt. Uten at jeg har prøvd silikonrumpe bare så det er sagt.

Men hva er egentlig kreativitet? Noe som irriterer meg er at mange synes å tro at å være kreativ er det samme som å f.eks drive med håndarbeid. Håndarbeid kan være kreativt, men ikke hvis man bare følger en oppskrift fra punkt til prikke. Det er forskjell på evner og kreativitet. Å lage mat er en evne. Alle kan lage mat om de følger en oppskrift. Men alle kan ikke lage mat som Jaime Oliver. Der trengs det kreativitet. Jamie Oliver har selvsagt lært seg å bli god på å lage mat, men uten kreativitet ville han aldri vært Jamie Oliver.

Kreativitet er det som skiller veldig bra fra ekstraordinært. Det er mer en måte å tenke på enn noe du gjør. Det er å se muligheter der det ikke fins noen, å finne løsninger på det uløselige, å skape skjønnhet av det ordinære. Å fortelle en historie på en annen måte, å tenke nytt.

“Kreativitet er det som skiller veldig bra fra ekstarordinært.”

Så hvordan kan man da bli mer kreativ? Er det en medfødt egenskap eller kan alle bli det? Jeg tror alle har evnen til å utvikle kreativitet, men det fins endel ting som står i veien. I dag tenkte jeg at jeg skulle gi dere noen konkrete tips som kan hjelpe å gjøre deg mer kreativ.

Glem “perfekt”

Jeg aner ikke hvor vi mennesker har det fra, men veldig mange av oss er notoriske perfeksjonister. Vi liker å skryte litt av det også. Jeg sliter med at jeg er perfeksjonist, sier vi og godter oss litt. Jeg er også perfeksjonist. På det nivået at jeg kan få hjertebank og svette hender hvis øyenskyggen lå litt for nærme NARS pudderet på flatlayen (tue story!). Tro meg når jeg sier at dette har ingenting med ønske om å “gjøre ting ordentlig”. Hvis det var casen ville jeg vært like nøye når jeg bærte ut søpla. Perfeksjonisme er bare et penere ord for angst. Angst for å ikke være bra nok. Angst for at andre skal le av deg. Angst for at folk skal tenke “Herregud, tror hun virkelig at hun er flink?”. Eller verre, “Hvem tror hun at hun er?”.

“Perfeksjonisme er bare et penere ord for angst.”

Det er ikke noe galt i å være “flink”. Hvis man f.eks ønsker å tjene penger på en evne man har, er det veldig lurt å være så flink som mulig. Problemet er bare at veldig flink uten kreativitet og følelse, er som potetgull uten krydder. Se for deg en danser. Hvem vil du heller se på? Hun som får absolutt alle trinnene helt perfekt, men er for opptatt av med å se seg i speilet og lure på om hun driter seg ut? Eller hun som ikke kan danse i det hele tatt, men bare beveger seg til musikken med full innlevelse? Hun siste er i det minste mer underholdende å se på.

“Hvem vil du heller se danse? Hun som kan alle trinnene perfekt, men er mer opptatt av å se seg i speilet for å forsikre seg at hun ikke driter seg ut? Eller hun som ikke kan danse, men beveger seg til musikken med full innlevelse?”

For å gjøre en lang historie kort. Vårt ønske om å være så flinke og “perfekte”, det vil si vår redsel for å bli ledd av, er det største hinderet for kreativitet. For å skape noe ekstraordinært, må vi tørre å drite litt på draget. Vi må ta sjanser. Vi må prøve og feile.

Meditasjon

Meditasjon har de siste årene gått fra å være noe sært, mystisk og religiøst, til å bli “det nye Yoga”. Det har aldri vært hippere å meditere. De som har meditert lenge kan si hva de vil om dette, men vi har faktisk aldri trengt det mer enn nå. Alle de tekniske duppedittene vi omgir oss med gjør noe med hjernen vår. Vi mister blant annet vår evne til å fokusere. Hvis du er en av de som ennå leser dette vil jeg gratulere, men jeg vet at minst 80% har falt av til nå.

“Hvis du ennå leser dette vil jeg bare si gratulerer! du har over gjennomsnittet god evne til å fokusere”

Meditasjon har en fantastisk innvirkning på kreativitet. Om du føler deg uinspirert, mangler ideer, eller sliter med generell skrivesperre kan jeg anbefale meditasjon på det varmeste.

 

Skriv det ned

Å skrive dagbok er vel kanskje noe vi forbinder med tenåringsjenter, men visste du at mange av verdens mest suksessrike mennesker skriver dagbok? Det er ihvertfall noe man seriøst burde vurdere og det har hjulpet meg å komme over skrivesperren gang på gang. Jeg skriver noe som kalles for morning pages. Det vil si at jeg setter meg ned om morgenen og skriver ca tre håndskrevne sider med bare svada. Jeg har sjeldent peiling på hva jeg skal skrive, men det er meningen man bare skal skrive akkurat det man tenker. Blir ofte noe i denne duren. Åh! Denne kaffen var god. Lurer på hva jeg skal lage til middag i dag? Burde vel være noe med grønnsaker. Åh! Det hadde vært nydelig med sjokolade til kaffen. Bla, bla. bla. Veldig uinteressant med andre ord, men ufattelig bra for den kreative prosessen. Man får sortert tanker itillegg til at man får skrivetrening.

Beveg deg

Når vi jobber kreativt bruker vi hodet mye. Når vi da eventuelt blir sittende fast (skrivesperre, tom for ideer etc.) har vi en tendens til å prøve å løse dette med å bruke hodet enda mer. Det fungerer dårlig. Grunnen til at du har en kropp er ikke for at du skal vise fram nyræva på stranda. Du har en kropp fordi du skal bruke den. Trening er perfekt hvis du sliter med skrivesperre, eller noen annen form for kreativ sperre. Det trenger ikke være blodtrening, en tur ut i skog og mark er også supert.

Jeg kunne sikkert kommet med mange flere tips, men disse er de absolutt mest essensielle. Ikke vær redd for å drite deg ut, eksperimenter og ta sjanser, mediter, beveg deg og skriv “dagbok” (morning, afternoon eller night pages).

Hva er dine beste tips for å få fart på kreativiteten?