låne bilder fra Google

Er du av typen som “låner” bilder fra Google?

Selv om mange kanskje tror det så er det å bloggge ingen enkel sak. Å prøve å oppdatere relativt ofte og samtidig holde en tålbar kvalitet er mer tidkrevende enn man aner. Å få tid til all jobben med skriving og bildetaking er en ting, man skal også faktisk hele tiden komme opp med nye ideer til innhold.

Da er det av og til så utrolig fristende å bare “låne” noen bilder fra Google til et kult inspo innlegg som jeg ser så mange andre bloggere gjøre. Ikke bare er det en lettvint løsning, det er så mange bilder der ute som er mye kulere enn mine egne. Det ville definitivt gitt bloggen min et løft. Så hvorfor gjør jeg det bare ikke da? Alle andre gjør det jo. Vel, det er av en enkel grunn. Det er faktisk ikke lov!

For en stund siden var jeg medlem av en mastermind gruppe for bloggere på Facebook. Selv om det kunne være litt masete til tider, lærte jeg også utrolig mye ved å snakke med folk som hadde vært i gamet mye lengre enn meg selv.

En ting som ofte går igjen i disse gruppene er dette med bilder. Det er så enkelt og så fristende å bare “låne” noen bilder på Pinterest. De ligger jo der for alle å se uansett. Likevel valgte de fleste som ikke tok bilder selv å betale for disse, eller bruke bilder fra sider som f.eks Shutterstock og lignende. Hvorfor? Jo fordi mange hadde erfart “the hard way” hva som skjer når man forsyner seg av andres bilder.

“Det er så fristende å bare “låne” et bilde fra Pinterest.”

En jente hadde hatt en relativt liten blogg med ikke mange flere lesere enn det jeg selv har. En dag bestemte hun seg for å lage et typisk “inspo” innlegg med bilder hun hadde lagret på sin Pinterest profil. Hun hadde ikke noen stor og kjent blogg, ikke tjente hun penger på den, hun var til og med nøye til å kreditere bildenes originale eiere. Hun var også svært uheldig. En av eierne var visst en sær type som ikke ønsket eksponering og hadde copyright på bildene sine. Han saksøkte henne og vant (da det faktisk er ulovlig å stjele bilder). Jenta slet i månedsvis med å betale tilbake summen han krevde.

Dette er et typisk eksempel på et “worst case scenario”, men det fins faktisk flere slike skrekkhistorier der ute. Hvis du ikke tror meg er det bare å google “borrowing pictures on Google/Pinterest” og se hva som kommer opp. Jeg kan også nevne at jeg fikk en mail fra Pinterest for en stund siden om en Pin jeg hadde lagret som hadde copyright. I dette tilfellet var det kun Pinterest som fikk svi da jeg kun hadde re-pinnet den på Pinterest og ikke postet den på egen blogg.

Mange tenker kanskje at folk flest bare blir glad for at andre bruker bildene deres fordi det gir mer synlighet. Når store brands som Zara eller Adidas re-poster bilder er de fleste ok med dette, da det gir deg god synlighet. Man tagger gjerne disse i bildene sine som en indikator på at en re-post er ok. Når Barbara fra Mo derimot (totalt oppdiktet navn så hvis du fins, sorry!) tar bildene dine for å bruke på sin “inspo” konto som hun tjener penger på, med den enkle teksten “ikke mine bilder”, da er det faktisk ikke ok.

“Når Barbara fra Mo tar dine bilder for å bruke på sin inspo konto som hun tjener penger på, er det faktisk ikke ok.”

Jeg opplever ofte at halvstore Instagramkontoer, gjerne typiske “branding” eksperter og business coacher fra USA bruker Instagram bildene mine. Ifølge Instagrams regler er dette faktisk lov. Det er forsåvidt greit for meg også da de tagger meg i bildet. Det er bare litt synd at i alle kommentarene under får disse “branding ekspertene” ros for hvor flinke de er. Det er ingen som får med seg at bildet ikke er deres eget. De bruker altså mine (og andres) bilder for å fremme eget arbeid.  Jeg mener, hvis du faktisk lever av å gi råd om design og merkevarebygging, burde du ikke være i stand til å produsere egne bilder?

“Hvis du faktisk lever av å gi råd om design og merkevarebygging, burde du ikke være i stand til å ta egne bilder?”

Neste gang du får lyst å låne bilder fra Google, tenk deg om. Det ligger ganske mange timer med hardt arbeid bak ethvert “inspo” bilde du ser på Instagram. Det er ganske ekkelt å tenke på at det fins de som har tjent gode penger på å poste andre menneskers (harde) arbeid. Det absolutt verste er at på disse bloggene eller Instagram kontoene står det ofte noe i denne duren: “All pictures belong to their rightful owners.” Hvilke eiere?! Hvis det arbeidet ikke er ditt er det kun en måte du kan tillate deg å bruke det på. Send en direktemelding til opphaver og spør. Hvis ikke bare la vær.


Follow my blog with Bloglovin